2020 Награди за правосъдие

Емануела Балевска грабна приза “Съдия на годината”

Емануела Балевска от Върховния касационен съд грабна приза “Съдия на годината” в тазгодишното издание на Националните награди за правосъдие. Събитието се проведе на 26 ноември в хотел “Маринела”.

Статуетката на съдия Балевска бе връчена от миналогодишната победителка Лилия Георгиева от Специализирания наказателен съд.

Победителката е родена в София през 1957 г. в семейство на баща адвокат. Завършва средно образование като възпитаник на Девета гимназия с преподаване на френски език – София и висше образование – специалност Право в СУ “Св.Св. Климент Охридски“ като отличник на випуск 1980 -1981 г.

Видео репортаж от събитието можете да видите тук

След едногодишен стаж по разпределение започва работа като младши съдия в Софийския градски съд, след което като съдия в Софийски районен съд , Софийски градски съд и от февруари 1997 г. като съдия във Върховния касационен съд – гражданска колегия.

Понастоящем е председател на второ гражданско отделение на ВКС. Професионалната й кариера в годините на работа във ВКС е свързана с разглеждане преимуществено на гражданско-правни спорове в областта на вещното и наследствено право, делби, семейни имуществени отношения. Преминала през професионални обучения на НИП и френското L’ Ecole nationale de la Magistrature (ENM). Съавтор е на „ГРАЖДАНСКО ПРОЦЕСУСЛЕН КОДЕКС – практичен коментар“ от 2012 г. и 2017 г. на ИК “Труд и право“ и на „СЕМЕЕН КОДЕКС. Приложен коментар“ от 2015 г. на  ИК “Труд и право“. Омъжена е с едно дете.

Останалите номинирани бяха Мариета Неделчева от Специализирания наказателен съд и Александър Ангелов от СГС.