Актуално

Ето кога може да гласуваме на новите предсрочни избори за парламент

Новите парламентарни избори са неизбежни и явно ще трябва да застанем пред избирателните секции съвсем скоро, като този път задължително ще подадем гласа си машинно. Политическият пъзел окончателно ще се нареди следващата седмица.

Още утре БСП ще върне мандата, който ще получи, а президентът Румен Радев ще свика консултации във връзка с формирането на състава на новата ЦИК, която ще бъде излъчена от парламента, но назначена с негов указ.

Очаква се в петък, 7 май, Радев да издаде указа, с който разпуска Народното събрание и насрочва дата за изборите.

Ако това стане, в същия ден с втори указ той трябва да назначи и служебното правителство. За премиер се спрягат две имена – на президентските съветници ген. Стефан Янев, който бе вицепремиер и министър на отбраната в първия служебен кабинет на Радев, и на Бойко Рашков, съветник на президента по правните въпроси.

Според Конституцията новите избори се провеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на Народното събрание. Ако президентът разпусне парламента още тази седмица – на 5 или 7 май, а указът за това излезе в Държавен вестник на 10 май, възможните дати за провеждане на предсрочните избори са 4-и или 11-ти юли. Като по-вероятна политическите анализатори приемат втората дата.

Някои от тях обаче напомнят за един риск, свързан с нея – финалът на Европейското първенство по футбол. Дали това ще повлияе на решението, предстои да разберем.

Още по темата:

Какво да очакваме от новите правила в Изборния кодекс