Актуално

Жените на противозачатъчни се оказват рискови за ваксиниране

Много ваксинирани с първа доза на „Астра Зенека“ са пред дилемата дали да си сложат втора от препарата заради официално обявената информация за риск от възникване на тромбоза. Макар и тези случаи да с твърде редки, хората са силно притеснени и предпочитат да не рискуват.

Както бе обявено вчера от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) има случаи на образуване на необичайни кръвни съсиреци предимно при жени под 60-годишна възраст.

В тази връзка българските здравни власти обявиха, че към тези жени ще се подхожда с повишено внимание, като те ще имат възможност да избират от другите две одобрени ваксини.

Оказва се, че употребата на противозачатъчни може да доведе до тромби и в комбинацията с ваксина този процес може да бъде ускорен. Затова и повечето случаи на проблеми след ваксиниране са именно на млади жени, научи temida.tv.

Какво точно означава повишеното внимание обясни за БНР д-р Мария Попова от Агенцията по лекарствата призна : “Това означава тези жени да бъдат разпитани добре за употреба на хормонални контрацептиви, ако са със свръхтегло, ако са пушачи, ако са с хипертония, вниманието към тях трябва да бъде по-високо и в рамките на около две седмици след ваксинацията да се очаква тази толкова рядка компликация“.

Тромбозата е медицински проблем, свързан със съсирването на кръвта. Кръвните съсиреци пречат на нормалната циркулация на кръвта и може да предизвикат сериозни проблеми за човешкото здраве.

Leave a Comment