Актуално Темида ТВ

Зам.-министър Модева: Рекламата на България с Христо Стоичков вдигна авторитета ни. Най-популярни са Last Minute резервациите

Проф. Мариела Модева, заместник министър на туризма гостува в коментарното предаване “Седмицата” по телевизия България 24. Вижте разговора на водещата Нина Хамилтън с нея.

Как се стигна до домакинството на България на 68-то заседание на Световната организация по туризъм на ООН и какви ще са ползите за нашата страна?

Проф. Модева: Благодаря за този въпрос, защото това е едно много положително отношение към България, което беше демонстрирано. На 2-ри и 3-ти юни тази година се проведе поредното заседание на Регионална комисия „Европа“  на Световната организация по туризъм, на която представях България и трябваше да представя кандидатурата на нашата страна за домакин. България има дългогодишен опит в работата си със Световната организация по туризъм, още от 1976г. е много активен член, били сме и домакин на 51-вата сесия и вицепредседател на зеседанията от 2007г., 2018г. и 2021г. Но сега в тази много трудна ситуация за туризма, в която има редица фактори, които усложниха процеса, признанието България трябва да го оцени много високо, защото по този начин се показва доверие към нашата страна, нейната готовност да демонстрира един устойчив вид туризъм, негото развитие и усилията на Министерство на туризма бяха оценени положително и така представяйки кандидатурата на България пред представители от 35 държави на ниво Министри, Зам.-министри и дипломатически представители, аз се постарах да подчертая, че България е мирна, сигурна дестинация с готовност да развива туризъм през четири сезона, бяхме подготвили един 4-минутен клип с красотите на нашата страна, в който представяхме не само традиционните морски и планински видове туризъм, но и всички онези специализирани видове, за които ние имаме ресурс. Това беше направено много професионално и въпреки че имаше и други предложения, България беше единодушно избрана за домакин и така през 2023г. на 68-мата поред Комисия за Европа ние ще бъдем домакин.

Тъй като рекламата за България ще е огромна, то това е ясно,  говори се, че през 2023г. ще започнем да се възстановяваме от тази 3-годишна пандемия, може би това ще е стратът?

Проф. Модева: Да, това е добрата новина. Ние очакваме такова възстановяване , въпреки че то се забелязва още и тази година, ние достигаме нивата почти на 80% от тези през миналата година. И действително това е едно положително послание, защото представители на страни от целия свят и начина, по който ние ще ги посрещнем, ще организираме всички събития и ще им покажем красотите на България, ще бъде един положителен знак към туристите на страните, от които нашите колеги идват, и ние още от тази година очакваме повишаване на интереса към България в сравнение с най-трудните години на COVID, но 2023г. се надяваме и статистиките показват, че хората вече ще бъдат освободение от тези свои стахове и опасения, ограниченията вече са паднали, единственият непредсказуем фактор е военният конфликт в Украйна.

Тази седмица стартира официално летният сезон, какви туристи се очакват по нашето черноморие. Забелязвам спад на немските и на руските туристи, за сметка на американски такива?

Проф. Модева: Това, което ние отчетохме като статискика и след официалното откриване на сезона в Златни пясъци. Самото откриване не беше случайно там, ние чествахме 65 години от официалното откриване на най-стария ни курорт. Поканихме и целия ни дипломатически корпус. Ние забелязваме едно увеличаване на броя туристи, както на резервациите, така и на полетите до Варна и до Бургас, но тук особеността е, че хората предпочитат т.нар. last minute bookings /резервация в последния момент/. Все пак се ориентират за ситуацията. Много е важно ние да продължим да отправяме на всички нива, не само на ниво министерство, не само рекламата, но и медиите, и институциите, и всички отговорни лица, които по някакъв начин влиаят на общественото мнение, да отправяме едно ясно послание, че България е мирна, сигурна дестинация и ние не сме фронтова страна. В този смисъл ние очакваме във високата част на сезона доста добър брой туристи, между 5.5 и 6 милиона по прогнозни данни и това, което е добре, че самите туроператори и превозвачите отчитат по-висок ръст от този, който те са очаквали за тази година. Тоест тръгнали сме с един по-голям скептицизъм и сега самите числа ни опровергават. Дано тази тенденция се запази. Действително малко по-бавно тръгва сезонът като резервации, но специално за полските туристи, чешките туристи, нашите съседи Сърбия, Румъния, които са лидер от януари до април като посещения в България, както разбира се и Великобритания, Израел, защо не и от САЩ, ние имаме много добри контакти с Американо-българската камара, които ни предложиха съвместна работа за увеличаване на туристическия поток, да посрещнем туристи, които в действително ще се убедят че това, което казваме е истина и България ще ги посрещне както винаги гостоприемно не само с морските си курорти, но ще им предложи едни прекрасни преживявания по линия на културния туризъм, здравния, винения, спа и всички останали, които биха ги привлекли.

Мои приятели, които имат хотели в Слънчев бряг кават, че са много притеснени, че българският турист не присъства вече толкова много в тези уикенд туристическите дестинации до морето. Вече не тръгват от София и Пловдив, защото горивото е 400 лв. за отиване и връщане. Предвиждат ли се някакви облекчения или програми, за да се запази българският турист за уикенда?

Проф. Модева: Ние направихме едно сравнение за последния уикенд на май тази година и същия уикенд миналата. Оказа се, че броят на туристите е 37 000. Това означава, че ние имаме задържане, нямаме драстичен спад, но няма и увеличение. Разбира се хората пътуват тогава, когато са спокойни за своите доходи и имат възможност да си го позволят. Бих искала да напомня за програмата, която беше предложена от правителството – 25 ст. на литър, която би подпомогнала нискодоходните туристи, за физически лица, която ще стартира от 1-ви юли, ако се приеме бюджета разбира се, не за определени видове горива. Другото, което беше предложено от министъра на туризма г-н Проданов, е за ваучерите за храна да важат и за туристически услуги. Тъй като се счита, че това стимулира вътрешния туризъм и част от тези средства, които се отпускат по линия на ваучерите, ще отидат за туристите. Разбира се ние внимателно наблюдаваме ситуацията в Европа и стимулите, които другите държави предлагат. Но тук е много важно ние да бъде в синхрон с бранша, които формират туристическия продукт. Аз знам, че се правят отстъпки за чуждестранните туристи и мисля че е важно да покажем едно специално отношение към българските туристи, които да не забравяме, че спасиха сезона в трудните години на COVID и че те обичат българското черноморие и българските курорти. Да не случи така, че да изберат друга дестинация извън България поради икономически причини. Ние този процес го наблюдаваме, той е в развитие и самите продукти, които се предлагат, самите оферти ще бъдат стимулиращи и за вътрешния туризъм.

Още един проблем, който забелязвам е, че хотелиерите се оплакват, че техните гости звънят да питат дали има настанени украински бежанци, вие знаете, че програмата продължава и ако разберат, че има анулират своите резервации. Колко тежък ще е този удар по туризма?

Проф. Модева: Да, има такива сигнали, но фактите са много красноречиви. Програмата до 31-ви май приключи и сега има нов начин, по който да бъдат подпомогнати хотелиерите, които са решили да приемат бежанци. Три месеца ще е програмата, която стартира на 1-ви юни. Изборът е изцяло на хотелиерите. Към 26 000 са украинците, които останаха в хотелите. Важен е балансът и информацията, която се дава. Хората са много чувствителни към това, което получват като послания, това, което получават като сигнали, знаете огромната роля на социалните мрежи, на приятелските кръгове, и тук е важно да отбележим, че въпреки тази ситуация ние успяхме да се стравим с тези бежанци с цялото гостоприемство и хуманност, на които България беше способна. Благодарим и на хотелиерите, които отвориха вратите на своите хотели, но това беше в едно време извън активния сезон.

Помогна ли лицето на Христо Стоичков за пуполярността на България и в кои страни се пуска тази реклама?

Проф. Модева: Конкретният клип, за който ме питате беше за най-гледаната румънска телевизия, но отношенията ни с Христо Стоичков стартираха още в началото на работа на нашия екип, когато ние го поканихме да бъде лице на българския туризъм. Това, което е т.нар. „добавена стойност“ от неговото участие, е не само за това, че той е известен спортист и личност, а това е един подход, който ние споделяме, че не само спортисти, но и хора на науката, на културата, които са силни в своята област, могат да бъдат лице на България, на което биха се доверили туристи от различни държави. И искам да подчертая, че той засне този клип безвъзмездно. Тоест независимо от всичко, което ние говорим за България, образът на такъв един човек като Христо Стоичков, който е толкова популярен по света със своите постижения като спортист, това е една възможност ние да имаме още един авторитет, който да убеди туристите за всичко, което ние знаем за България.

Може да гледате цялото предаване тук