Актуално

Започна ли приемането на френското предложение за Северна Македония ?

Как още днес да започне обсъждането и приемането на предложението на френския президент Еманюел Макрон за вдигане на българското вето върху началото на преговорите между Северна Македония и ЕС. Това е било тема на разговор на Председателски съвет в парламента, стана ясно след проваленото за втори ден заседание на депутатите.

Обсъждането на френското предложение за старта на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС да влезе още днес във външната комисия и утре да бъде гласувано извънредно в пленарната зала. Това е било обсъждано на Председателския съвет на НС тази сутрин, разказаха от “Възраждане”.

Има нещо шокиращо, което демонстрира за пореден път българският политически елит, което ще покаже прегръдката между ДПС и ДБ и добрите стари коалиционни връзки или проектоотношения, обясни лидерът Костадин Костадинов.

А зам.-шефът на НС Цончо Ганев разказа как е минало заседанието на Председателския съвет. Имало дори предложение документът на френското председателство да се гледа веднага в комисия и до обяд да се приеме и от парламента.

От ДБ се намесиха. Христо Иванов, който направи уточнение, че не е в неговите правомощия, разказа, че е провел разговори с френското председателство и по-точно с посланика и искал съгласуване. “Реших и се обадих да го питам кога да приемем и може ли, ако го направим следобяд, да изпълним условията, разказа Иванов”, цитира го Цончо Ганев.

Той изземва функции на МС и външния министър и води разговори какво решение да се спази с брюкселски бюрократи, критикуваха от “Възраждане” Христо Иванов.

ДПС подкрепи ДБ и обяви, че застава зад това и следобед комисията да се събере и утре на извънредна точка новата коалиция да вдигне ветото, разказа Ганев. И ще си осигурят кворум ПП, ДПС, ГЕРБ и ДБ да мине това решение, допълни той.

Това е изземване правомощия на МС, а коалицията е евроатлантическа, тя ще гласува в едно, коментира Ганев.

За нас това е държавна измяна. Никой няма право да води разговори с представител на чужда държава, допълни го Костадинов.

Ние сме страна членка на ЕС, това е наша организация, постижение на България. Когато се взима важно решение за националните ни интереси на база на предложената формула от френското председателство, и всички са съгласни, че е добра, е въпрос на елементарна политичедка отговорност ние да поддържаме комуникация с европейските си партньори, отвърна обаче Христо Иванов и обясни, че поведението му е в защита на националния интерес.

Исках да изясня как френското председателство планира последните си дни, за да знаем как се движат процесите, това е елементарна хоризонтална координация. От нея не следват никакви решения, те се вземат от Народното събрание, каза Иванов.

Загрижен съм за националните ни интереси. Няма да се обадя на Митрофанова да я питам как да оставя Македония по-дълго в орбитата на Кремъл и Белград, обясни Иванов.

Да престанем да се замеряме с тази тема като деца с възглавници. Ако някой се съмнява дали това предложение е добро за България, да не вярва на нас, а на лидера на опозицията в РСМ, който казва, че това е българизация на Македония, коментира още съпредседателят на ДБ.

Всички се занимават с евтино политиканство в момент, в който трябва да защитаваме националните интереси на страната, с тези думи Иванов отказа да разкрие какво са се разбрали в крайна сметка на Председателския съвет на НС.