Актуално

Знаете ли какво е кучемат – такъв има вече в Североизточна България

В Белослав отскоро имат кучемат. Той е пъpвият в Североизточна България и е до новата площадка за свободно разхождане кучета. Какво е кучемат, ще попитате вие? Уместен въпрос.

Това е вeндинг мaшинa, ĸoятo cъчeтaвa paздeлнo cъбиpaнe нa бoĸлyĸ, eнepгийнa eфeĸтивнocт нa cлънчeвитe пaнeли и гpижaтa зa живoтнитe. От нея животните могат да пият вода и да получават храна. Тук не се плаща. Храна и вода могат да получат и бездомните животинки.

Кметът на Белослав Деян Иванов обясни, че машината е автономна, със слънчеви колектори. Закупена е изцяло с дарения на местни фирми и граждани.

“Имаме желание и амбицията на доста места в нашата община да поставим такива машини. Докато осигурим средства за други машини, решихме тази да я местим на различни места – тя е една атракция и същевременно стимулира населението за разделно събиране на отпадъците”, каза още кметът.

През август, когато машината е поставена, вандали я разрушили, но тя вече е поправена и работи. Извършителите са хванати благодарение на видеонаблюдението в парка.