Актуално

Икономистът Деян Николов: Чрез „Робинхуд“ Уолстрийт бе поставен на колене (ВИДЕО)

За първи път видяхме как около 500 хил. обикновени потребители чрез силата на новите технологии поставиха на колене Уолстрийт. Това се случи с продажбата на акциите на компанията GameStop, купувани чрез платформата „Робинхуд“, един от създателите на която е българинът Владислав Тенев. Това коментира икономистът Деян Николов в предаването „Темида – цената на истината“.

Компанията GameStop бе нарочена от големите хедж фондове да бъде заличена, но чрез „Робинхуд“ започва масово купуване на акциите й, в резултат на което фондовете генерират загуба от 70 млрд. долара само за миналата седмица. Впоследствие  „Робинхуд“ спират продажбата на акциите на GameStop, което е реално е незаконно. „Говори се, че е имало натиск и от Белия дом върху „Робинхуд“ да спре продажбата на акциите на GameStop“, посочи икономистът. Въпреки това само за няколко дни в платформата се регистрират 9 млн. потребители.

„За първи път в историята на Уолстрийт големите риби бяха в лек нокдаун, нанесен от нормални инвеститори, които с някакви скромни суми от няколко стотин до няколко хиляди долара успяха да нокаутират Уолстрийт“, коментира Деян Николов. Сега комисията за търговия с акции в САЩ ще глоби с няколко десетки милиона „Робинхуд“, но определено това е по-малката щета за тях.

За съжаление „Робинхуд“ загубиха огромната част от доверие на потребителите си, които вече изтеглят парите си, отбеляза икономистът. Вижте какво каза още икономистът.

Гледайте видеото по темата от 30.40 минута.

 

Leave a Comment