Актуално

Има ли каталог с българчета за продан на богати семейства от чужбина? (ВИДЕО)

Съществува ли каталог с българчета, гледани в бедни семейства, които в подходящ момент се отнемат от родителите им, за да се продадат на богати семейства от чужбина? Това се опитва да докаже адвокат Петър Низамов от Български юридически комитет. Юристът, заедно с неговия колега адвокат Петър Николов, работят по точно такива случаи.

В предаването „Темида – цената на истината“ с водещ Нина Хамилтън Петър Низамов разказа за развитието на случая с отнетите миналата година четири деца от баща им във Варна. Делата в Районния съд Провадия са завършили в полза на социалните служби. Според Петър Низамов при отнемането на децата на бащата е казано, че „те са били вече харесани“.

„Това потвърждава нашата теза, за която все още не сме намерили доказателства, че съществува така нареченият каталог или меню на българчета“, обясни адвокатът и подчерта, че това е бизнес, който се основана на маркетингово търсене на определени деца.

В този абсолютно незаконен каталог се включват все още неотнети деца, за които няма заповед за извеждане от семейството им. Изчаква се удобният момент за отнемане на деца от бедните семейства. В същото време родителите са способни да ги гледат, но нямат възможност да защитят правата си, да наемат адвокат и да се борят с държавната машина.

„Имаме сигнали от реални осиновители, които са ни сигнализирали, че при желание от тяхна страна да осиновят български деца, трябва да спазят процедурата по Семейния кодекс, която е доста сложна и дълга. Ние имаме информация от няколко гръцки кандидат-осиновители, които са желаели да осиновят – дават им децата абсолютно незаконно без абсолютно никакви документи за кратък срок от време, докато евентуално се привържат към тях, после им се обаждат по телефона и им казват, че няма как да се случат нещата по процедурата и трябва да върнат детето. Те се връщат детето и минава известно време и им се обаждат от друг телефонен номер и им казват, че трябва да дойдат на среща и нещата могат да се случат, но трябва да отидат на разговор на четири очи, където започва едно наддаване, изнудване, проучване“, разказа той.

Във видеото гледайте целия разговор с адвокат Низамов, който разкрива колко струват за чужденците каталожните българчета, както и къде според него отиват тези пари.