Актуално

Какво да очакваме от новите правила в Изборния кодекс

Промените в Изборния кодекс вече са факт. За един месец от съществуването си, 45-ият парламент набързо успя да приеме сериозни изменения. Това стана доста набързо, преди да бъде разпуснат, както се очаква да се случи съвсем скоро, тъй като няма да може да се състави кабиинет. Депутатите решиха на следващите избори да гласуваме изцяло машинно, въвежда се и видеонаблюдението. Ограничението за секции извън Европейския съюз отпада, като вече извън  страните от ЕС ще могат да се образуват повече от 35 секции, което трябва да намали опашките за гласуване, каквито имаше във Великобритания например. ЦИК вече ще е с намален състав – от 20 на 15 члена, назначени от президента.

Скоростното променяне на изборните правила и тяхната същност бяха определени от анализатори като “правен абсурд”. Според други корекциите са необходими и ще гарантират прозрачен изборен процес.

Според председателя на обществения съвет към ЦИК Росица Матева доста от промените, които бяха гласувани, са необходими и наложителни, за да се подобри изборният процес и те бяха наложени от начина, по който бяха произведени изборите на 4 април. “Така че смятам, че е правилно, че се правят в момента, преди евентуални предсрочни избори или преди редовните президентски избори”, посочва тя.

Ще има достатъчно има време за обучение относно въвеждането на сто процента машинно гласуване, защото на изборите на 4 април за първи път се гласува с почти 9400 машини, смята Росица Матева. На практика не е имало никаква обучителна кампания от ЦИК, нито пък е имало разяснителна кампания. Българските граждани вече боравят с електронни устройства, с таблети, с компютри, с банкомати. Така че не е проблем да гласуват с машини.

Опасенията на някои политически представители, че машинното гласуване не може да гарантира тайната на вота, основателни ли са?

Росица Матева: “Не. Не са основателни. Ние като обществен съвет присъствахме и на така наречения одит. На установяването на съответствието на машините с изискванията на Изборния кодекс и техническата спецификация, одобрена от ЦИК. Много важно е пак да подчертая, че машините за гласуване съгласно Българския изборен кодекс, не са свързани по никакъв начин с интернет. И дори и да се направи единичен опит за някакво въздействие върху машина, той ще бъде единичен, върху една машина. Това не може да се случи на всички 11 хиляди машини, с които евентуално ще се гласува на следващите избори. Това, което се случи на изборите на четвърти април във Велико Търново, не е проблем на софтуера или проблем на машините, проблем е, както казах и по-рано, на човешка грешка, и това се установи при обсъждането на Правна комисия на второ четене. Имаше представители на „Сиела”, доставчика на машините. На информационно обслужване, и на ЦИК.
Всъщност стана ясно, че погрешната кандидатска листа е подадена на изпълнителя, който трябва да въведе данните за машинното гласуване, и тя е въведена сгрешена. Каквато е подадена от РИК, такава е въведена. Промяната в листата не е в резултат от някакво въздействие от машината, а на човешка грешка.”

Източник: Нова телевизия