Актуално

Какво означава да гласуваме мажоритарно

Какво е мажоритарна избирателна система

Покрай подновяването на исканията за въвеждане на мажоритарна избирателна система за парламентарни избори решихме от temida.tv да сме полезни на нашите читатели и в няколко реда ще обясним какво представлява тя.

Като цяло трябва да знаете, че има два вида избирателни системи – пропорционална и мажоритарната, като у нас в момента действа смесена – пропорционална с мажоритарен елемент, а именно преференцията, чрез която можете да посочите конкретен кандидат за депутат, за когото да дадете гласа си.

И в момента гласуваме по мажоритарна система, но само на президентски и местни избори. Идеята е такава да бъде въведена и за парламентарни избори в България.

Мажоритарно гласуване означава да гласувате за конкретен кандидат за депутат, издигнат или не от конкретна партия, а не да гласувате за партия, която сама определя кои ще са депутатите й в партийна листа. Това означава, че на избори може да участват независими кандидати, които имат силно влияние и авторитет в даден район и той да стане депутат.

При мажоритарната система с абсолютно мнозинство, за да бъде избран даден кандидат, той трябва да получи повече от половината (50%+1) от всички пуснати гласове. Това означава, че ако няма толкова гласове, се провежда втори тур с двамата кандидати, събрали най-много гласове, като бива избран този, който е събрал най-много гласове.

Има вариант за мажоритарната система с относително мнозинство – при нея печелившият кандидат е този с най-много гласове, без значение колко процента е събрал.

Недостатък на мажоритарната система

е, че тя не е представителна, тъй  като се наблюдава голяма загуба на гласове – тези, подадени за непечеливши кандидати, се губят. Дори е напълно възможен вариант, при които партия, получила 10% от всички гласове, печели всички мандати, а в същото време не е получила мнозинство на изборите.

Мажоритарните избори се използват почти навсякъде до втората половина на 19 век и се приемат за традиционни системи. В периода 1909 – 1913 г. постепенно е въведена пропорционалната система. България е една от първите страни в света, която започва да я прилага.

Мажоритарни системи се използват във Франция, Великобритания, Чехия, Полша, Словения и Латвия, САЩ, Канада, Австралия.

Снимка: pixabay.com