Актуално

Как от ГЕРБ произведоха фалшива новина, понеже им беше удобна

Тъй като не провериха обстойно информацията, която съобщават, вероятно защото им бе удобна, от ГЕРБ произведоха вчера фалшива новина.

От партията на Бойко Борисов дадоха вчера две пресконференции, за да критикуват промените в Изборния кодекс, приети през последните седмици. Сред тях е изцяло машинното гласуване в секции с над 300 избиратели.

Наред с критиките си ГЕРБ пуснаха и следното твърдение: “Фирмата-доставчик на машините за гласуване е спонсор на коалицията „Демократична България“.

За да докажат думите си от управляващата партия цитираха името на дарителя – Иван Тодоров. Според справка на Сметната палата човек с това име е дарил 100 лв. на „Демократична България“ през септември 2019 г.

От ГЕРБ свързаха тези често срещани име и фамилия със собственика на фирма „Сиела Норма“ (доставчик на машините) Иван Тодоров – известен адвокат и бизнесмен. Управляващите намекнаха, че „Демократична България“ прокарват машинното гласуване в негова полза. На свой ред от дясната коалиция отрекоха и обвиниха управляващите в лъжа.

Ето какво написа и по този повод Георги Илиев от “Да, България”, кмет на район “Слатина”.

 

В крайна сметка се оказа, че дарителят Иван Тодоров изобщо не е адвокат Иван Тодоров, а съвсем друг човек, който няма нищо общо с доставчика на машини за гласуване. Ден по-късно дарителят Тодоров написа изявление във фейсбук и обясни цялата хронология около прословутите 100 лв.

„По стечение на обстоятелствата съм се сдобил с доста неоригинално име. Често получавам имейли по погрешка, а при нови регистрации потребителското име е винаги заето. Бъркаха ме с мафиотски бос с медицински прякор, бъркаха ме с бял хакер, обвинен в тероризъм, а наскоро и с вносител на машини за гласуване, търсещ да си осигури лоби срещу 100 лв.

За съжаление или за щастие, не съм нито един от горните, а просто човек, който вярва, че част от полученото трябва да се връща в полза на обществото. Затова понякога подкрепям със скромни суми идеи или каузи, в които откривам смисъл.

„Демократична България“ е една такава кауза, която, според банковото ми извлечение, на 20.09.2019 в 10:23ч съм подкрепил със 100 лв.

Вчера разпечатка с този превод беше размахана на брифинг на ПП ГЕРБ с цел създаване на фалшиви новини, скрояване на компромат и евтина пропаганда в стила на близките до тях кафяви медии“, написа той.

Досега от ГЕРБ не са се опитали да отрекат думите му. Нито пък са признали грешката си.

Още по темата:

Слави оборва твърдения на Борисов за Изборния кодекс

Престрелки между “Да, България” и ГЕРБ