2021

Камен Каменов стана най-добър нотариус за 2021 г.

Камен Каменов получи приза за най-добър нотариус в деветото издание на Националните награди за правосъдие. Събитието се проведе на 3 декември в София.

Статуетката му бе връчена от журналистката от в-к Стандарт Даниела Денева. В неговата категория бяха номинирани Марина Ташева, Полина Миткова, Стилиян Тютюнджиев.

Нотариус Камен Каменов е роден през 1967 г. в семейство на майка лекар анестезиолог – реаниматор и баща икономист. Завършил е средното си образование със златен медал и пълно отличие в СУ „Христо Ботев” в родния си град Враца. Завършва редовно обучение по специалност право в стотния випуск на Юридическия факултет на Софийски Университет „Св. Климент Охридски”. От 1998 г. работи като нотариус в град София след отлично издържан първи конкурс за частни нотариуси. Преди това е практикувал като адвокат.

От 2019 г. до момента е член на Контролния съвет на Нотариалната камара. Представител на Нотариалната камара в Централния съвет на Съюза на юристите в България. Член е на Управителния съвет на Сдружение “Клуб – журналисти срещу корупцията” и е член на Управителния съвет на Фондация “Център за превенция и противодействие на изпирането на пари”, членува и в Българската асоциация за европейско право (BAEL), която е член на Международната федерация по европейско право (FIDE).

От 2007  до 2019 г. е член и заместник – председател на Съвета на нотариусите на Нотариалната камара на Република България. Участвал е във всички успешни проекти на Нотариалната камара, свързани с утвърждаване ролята на нотариуса като превантивен страж на гражданския оборот: изграждане на електронната система на Нотариалната камара – „Единство” и повишаване на тарифата за нотариалните такси; достъпът на нотариусите до Националната база данни “Население” и до Националния регистър на българските лични документи; защитата на правомощията на нотариуса при удостоверяване на сделките с моторни превозни средства от 2013 г., промените в Наредба № 32 за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори от 2017 г. и 2018г. – за предоставяне на ограничен достъп до системата Единство и въвеждането от органите на местната администрация с нотариална компетентност на пълномощните за разпореждане с недвижими имоти и оттеглянето на пълномощни, както и обменът на информация по електронен път между МВР и нотариусите за регистрираните в страната превозни средства и сключените договори.

От 2007г. е първият представител на Нотариалната камара на Република България за Европейската нотариална мрежа към Съвета на нотариатите от Европейския съюз /CNUE/, участвал е в изработването от българска страна и на български език в първите два реализирани проекта от Европейската нотариална мрежа, качени в сайта на Нотариалната камара  „Двойките в Европа” и “Наследяване в Европа”. Договорил е включването на Нотариалната камара на Република България в Европейската система за завещанията ARERT – декември 2007 г. Член е на Комисията по европейските въпроси към Световната организация на Нотариата-Международния съюз на Латинския нотариат Мандат 2008 – 2010 г.

Автор е на книгата „Нотариусът и правото” и съавтор с други колеги на книги, становища и статии в областта на гражданското право и нотариалната дейност.

Многократен участник е в националните спартакиади на нотариусите, представяйки Софийската нотариална колегия в областта на футбола, волейбола и плуването със съответните завоювани отличия – златен, сребърен и бронзови медали, участник е и в XVI международна олимпиада на нотариусите, проведена в Полша през 2018 г.