Актуално

Кацаров: Ще ни санкционират, ако държим ниски нива на ваксинация

Има опасност от санкции за България заради ниските нива на ваксинация. Съществува такъв риск и трябва да го имаме предвид, предупреди служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров пред bTV.

Той съобщи, че вече има сигнали в тази насока от европейските партньори на България.

Кацаров добави, че правителството е поръчало три лекарства за коронавирус, които ще пристигнат в родината в следващите дни. „Надявам се това да не намали ваксинацията. Лекарствата имат около 50% ефективност, а ваксините  – 90-95%“, каза Кацаров.

Здравният министър отрази позитивната тенденция на намаляване на случаите с коронавируса през последните две седмици. Другата добра новина е и високото ниво на ваксинация – средно по 20 хиляди нови дози на ден.

„В момента около 25% от населението е ваксинирано“, каза Кацаров.

Той уточни и трите проблема, които водят до все още високата смъртност в България – първият е, че смъртните случаи следват новите случаи с около 10-15 дни закъснение.

Отделно, много малка част от населението е ваксинирано, като в болница около 90% от хората не са имунизирани, а при починалите процентът достига до 95 на сто.

„Третият фактор е лошото състояние на здравната ни система. Тя е тежко дебалансирана, нуждае се от незабавни реформи, но трябва да има Народно събрание и воля“, каза Кацаров.