Актуално

Кой може да смени Борисов – номинации за служебен премиер

От няколко дни все по-усилено в публичното пространство се спрягат имена за възможни наследници на Бойко Борисов като служебен премиер. Твърде вероятно е и имената да се спускат от екипа на президента Румен Радев, за да се тества мнението за тях в общественото пространство. Всички са добре познати, като е твърде вероятно всички да намерят места в новия служебен кабинет.

Най-активно за служебен премиер се налага името на секретаря по отбраната на президента Стефан Янев.

Коментатори подчертават, че бригадният генерал присъства на консултациите на Румен Радев с парламентарните партии, предшестващи завъртането на рулетката с мандатите. Днешният съветник е бивш военен аташе в САЩ, бил е офицер за анализ в Департамента по планиране и програмиране на Групата за координиране на “Партньорство за мир” в Белгия. Работил е и като началник на департамент “Трансформации” в Центъра на НАТО за борба с тероризма в турската столица Анкара.
В кабинета на президента, чийто премиер бе проф. Огнян Герджиков, Янев беше вице и министър на отбраната. Завършил е Военната академия в София и колежа към Националния военен университет във Вашингтон, САЩ. Смята се за един от най-близките хора на държавния глава.

***

Бившият икономически министър в служебния кабинет на Марин Райков Асен Василев е друго възможно име, което се спряга в последните дни.

Той участва в екипа, изготвил предложенията на президента Румен Радев за проекти, които да бъдат финансирани от Плана за възстановяване на България.Василев е роден в Хасково. Завършил е Харвардският университет, специализира бизнес администрация и право в Harvard Business School и Harvard Law School. Съосновател и директор е на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност. От 1999 до 2004 г. работи като консултант в „Monitor Group“ в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководи проекти за маркетинг и стратегическо развитие на големи международни компании в телекомуникационната индустрия, енергетиката, минното дело, застраховането и в редица големи производители на потребителски стоки.

***

В публичното пространство се завъртя и името на Бойко Рашков, който бе директор на Националната следствена служба преди 25 г. Бил е депутат от левицата, зам.-министър на правосъдието в правителството на тройната коалиция, а от 2013 до 2018 г. – председател на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства. Университетски преподавател по право.

Спряга се и името на Кирил Петков, познат от акцията по издирването на Боян Петров, уточнява bTV.

 

Друг юрист също бил вариант според политическата мълва – проф. Даниел Вълчев, вицепремиер и просветен министър в кабинета на царя.

Потърсен от “24 часа”, той се разсмя на новината за “номинацията”. “Нека първо процедурата да се извърви докрай и президентът ще си номинира кандидат. Всичко това, което в момента се говори, е на нивото на интригата”, коментира професорът по обща теория на правото и обща теория на държавата и декан на Юридическия факултет на СУ.