Актуално

Комисията “Манолова” осветли как се прави бизнес у нас – сагата Иван Пилето – Илчовски

Временната парламентарна комисия за ревизия на управленията през последните 10 години изслуша твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски за злоупотреби с власт и политически рекет от приближени до ГЕРБ лица, както и собственика на компанията „Градус“ Иван Ангелов, който беше обвинен от Илчовски в рекет. 

Председателят на комисията Мая Манолова обяви, че информацията и документите от изслушванията ще бъдат предадени до редица институции – до прокуратурата, до европейската прокуратура, до министерство на правосъдието, до МВР, до омбудсмана, до Комитета по изтезанията към Съвета на Европа, до КЗК, КФН и НАП. 

Изслушването на двама милионери осветли как се прави бизнес у нас

На заседанието Светослав Илчовски заяви, че  многократно е бил изнудван от собственика на фирма “Градус” Иван Ангелов (известен с прякора си Иван Пилето), който действал от името на премиера. Самият Ангелов седеше през цялото време до Илчовски и многократно двамата влязоха в спорове един с друг заради бизнес отношенията си – кой на кого дал заем милиони, кой колко е върнал, кой от кого е купил царевица и други подобни обвинения.

Фиктивни сделки на стойност 60-70 милиона лева са били извършени в рамките на няколко месеца през 2017 г. по “молба на премиера” и в полза на фирма “Градус”, стана ясно от думите на Илчовски, който заяви още, че е бил принуден да продава на “Градус” по занижени цени.

От своя страна Иван Ангелов го опроверга и каза, че Илчовски лъже и дори каза, че Илчовски заплашвал него и сина му пред трима свидетели.

“95% от думите му бяха лъжи. Това, което изрече той, е потресаващо. С каква наглост се гаври с толкова депутати, журналисти с тези лъжи? Винаги съм купувал от него на завишени цени… Това е срам, никога не съм използвал името на премиера”.

Премиерът Борисов съдействал на Иван Пилето

Ангелов обаче разкри нещо друго интересно – че премиерът в оставка Бойко Борисов многократно му е съдействал за пропускане на доставките на “Градус” до други страни, например Турция. Бизнесменът призна, че се познава добре с премиера и често се чуват по телефона. Ангелов обясни, че си говорят по веднъж на 10-15 дни. Освен това играят белот заедно, но не всеки уикенд.

Отношенията ми с премиера са чисто мъжки без нищо сексуално“, заяви Ангелов. После обясни, че двамата си говорели за всичко, “за което може да си говорят двама мъже“.

Извън чисто мъжките разговори бизнесменът каза, че е искал съдействие от премиера продукцията му да бъде пропусната през границата. Той даде за пример, че наскоро Франция забранила вноса на български плодни яйца, въпреки че стоката имала европейски сертификат. Подобен казус имал и с Турция.

Борисов ми съдейства като гарантира пред турската ветеринарна служба, че нашите сертифиакти отговарят на европейските изисквания“, обясни Ангелов.

Плеймейтка за Борисов трябвало да струва повече от 5000 лв.

Ангелов обясни, твърденията на Илчовски, че той е платил на плейметка 5 хил. лв., за да “обслужи” премиера, са лъжа. Преди това Илчовски заяви, че това била “Мата Хари”, която направила снимките от спалнята на Борисов.

По повод жената, снимала пачки, кюлчета и пистолет в спалнята на премиера, Ангелов каза, че нито я е наемал, нито знае нещо по въпроса. “Как ще съм дал 5000 лева за плеймейтка на Борисов?! Представяте ли си – попита възмутено той. – Ако бях аз, щях да взема по-красива и по-скъпа!

Ненадейно той реши да разсее и други съмнения и изтъкна, че поддържа “мъжки отношения” с Борисов, и че веднъж на 10 дни се чуват няколко пъти на ден по бизнес въпроси. “С премиера имаме чисто мъжки отношения, без нищо сексуално”, каза Ангелов.

Бартерът с фурмите

Преминало през фиктивни сделки, политически натиск, кюлчета, плеймейтки, картели и загробени норки, три часа след началото на изслушването то стигна и до… бартера с фурми с Обединените арабски емирства от 2020 г. В рамките на хуманитарна сделка България изпрати в емирствата 32 тона храни на фирмите “Градус” и “Лакрима”, а обратно трябваше да получи 15 тона медицински консумативи и фурми. Разследване на сайта “Биволъ” показа, че страната ни е получила предимно фурми, които трябваше да стигнат до социално слаби чрез БЧК.

Попитан за фурмите, Иван Ангелов първо заяви, че е излязъл от тази сделка на печалба, като е продал фурмите. “Ние от тези фурми сме си възстановили парите и сме на печалба”, каза той. След уточняващи въпроси на Ивайло Мирчев от “Демократична България” по-късно отговорът се разми в уверения, че сделката е печеливша от гледна точка на общите му бизнес отношения с ОАЕ и с уверенията, че “когато човек има голям бизнес, не трябва да алчнее за пари”. Накрая Ангелов каза, че е нормално понякога паметта да му изневерява, защото е на 66 години.