2020 Награди за правосъдие

Лена Бориславова – победител в категорията „Млад юрист“

Статуетката в категорията „Млад юрист“ в тазгодишното издание на Националните награди за правосъдие грабна Лена Бориславова. В момента тя е действащ адвокат в Адвокатско дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ (DGKV). Призът й бе връчен от миналогодишните победители в категорията Марио Арабистанов и Кристиан Немцов.

Номинирани в тази категория бяха още Кристиян Стоянов, Дамян Дойчев, Нанси Дахабре и отборът на Юридическия факултет на СУ, който участва и се нареди на 16-то място в най-голямото състезание по международен арбитраж и международно търговско право Willem C.Vis Internatinal Commercial Arbitration Moot.

Лична професионална кауза на Лена Бориславова е създаването на подходяща бизнес среда с експортен потенциал и насърчаване на чуждестранни инвестиции в страната. През изминалата година Лена защитава интересите на голямо чуждестранно предприятие по Закона за насърчаване на инвестциите във връзка с разширяване на неговото производство в България в автомобилния сектор, а към настоящия момент активно работи с BESCO по изготвянето на законопроект за изменение на Търговския закон и създаването на нова форма на сдружаване, която да е подходяща за стартиращи компании и участие на инвестиционни фондове.

В свободното си време Лена подкрепя про-боно с цялостно правно съдействие и обслужване различни НПО организации с каузи за развитие на потенциала на младите хора в България и успешното им реализиране в страната, като например сдружение “Тук-Там” и “СайънсЪп”.

Лена участва като лектор в програмата за обучение на магистри и докторанти, организирана от Центъра по приложни изследвания и иновации (CASI) към Биологическия факултет на СУ, която е насочена към развиване на предприемаческия дух и създаването на успешен собствен бизнес, научни открития и патенти от студентите.

Лена е гост лектор и в различни формати (семинари, отворени дни и др.) на Комисия Фулбрай по теми като социална и расова равнопоставеност, социално сближаване, основи на демокрацията и правна рамка за защита на тези концепции.

През 2020 г. завършва успешно Лидерската академия към Съвета на Жените в Бизнеса в България.

Лена е възпитаник на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и на Harvard Law School, USA. Има признание за Next generation lawyer в сферата на Европейското и конкурентно право в изданието за 2019 г. на международния справочник Legal 500, и е отличена и в списъка на младите лидери за Европа на списание Forbes “30 under 30” list за 2018 г. в категория Право и Политика.