Актуално

Маргарита Михнева: Митьо Очите бил закрилян от прокурори, следователи и ДАНС

Главният проблем на казуса с наскоро простреляния Димитър Желязков – Митьо Очите е за престъплението и наказанието. Това каза в интервю за бТВ журналистката Маргарита Михнева. Според нея след визитата на Сотир Цацаров в Бургас е станало ясно, че силовият бос се е ползвал с подкрепата на прокурори, следователи и хора от ДАНС.

Михнева припомни конкретен сюжет от преди десетилетие. През 2007 г. след безпрецедентна акция е била разбита групата на Желязков. Година по-късно 12 от 17-те задържани подписват споразумения с прокуратурата – сред тях и соченият за тартор.

Прокурор по делото е Светлозар Костов, който по-късно ще се изкачи в йерархията до шеф на спецпрокуратурата, за да бъде после отстранен със скандал.

Михнева подчерта, че това решение на държавното обвинение е законно, но не е морално: „Споразумението е бягство от наказанието, не от правосъдието”. Според нея Костов много добре е осъзнавал, че в този случай присъдата на Очите не носи в себе си и правосъдие.

Сред другите подсъдими е дясната ръка на боса Янко Гюров (Янко Поморийския). Адвокат му е бъдещата (и от известно време – бивша) съдия от СГС Румяна Ченалова – тогава все още с фамилия Бечева.

„Митьо Очите 16 години върти на пръста си държавата – как става така? Какво е миналото на Светлозар Костов? Кой го доведе в София да бъде прокурор по делото “Октопод”? Кой доведе Румяна Ченалова в София – от адвокат по делото на Митьо Очите да бъде съдия по делото “Октопод”?”, запита Михнева.