Актуално Темида ТВ

Милионерът-езотерик Фьодор Филченков пред Нина Хамилтън: Когато реалността и представата на мъжа за жената се разминават, той е готов дори да я нарани

Той е успешен банкер, но се занимава от 30 години с езотерика, увлича се по психологията и обича да тълкува неизвестното. Той е Фьодор Филченков, който от 16 години приема България за втори дом. Гостуваме му в неговата мъжка крепост в свети Влас.

 • От 16 години идваш на морето в България,  просто се зареждаш тук, или тази любов към Черно море има много по-дълбок смисъл?

Първо, мястото, на което идвам, е Свети Влас, той като цяло е светец, тук е имало огромен брой манастири. Това е такова място на силата, в което има много светии, тъй като и ние сме православни, също като българите. И самите светци правят това възможно, тези манастири, които са били тук, дават възможност да се презареди човек чрез въздуха, да се презареди чрез земята, да ходиш бос по земята, да плуваш във водата, да усещаш въздуха, да запалиш някакъв огън някъде. .. всички тези четири стихии позволяват заедно със силата и с това свято място, което е тук, да обединим всичко заедно и да получим огромна енергия за някакво действие – за работа, за лечение на хора, за да помогнем на някого за нещо, тоест просто само по себе си мястото е уникално, няма друго подобно на света.

 • Как преоткри езотериката, приема се, че тя е тайно учение, странно е, защото твоята професия на банкер е много сериозна и борави предимно с цифри?

Открих за себе си езотериката преди почти 30 години, в резултат на някои, ами, неприятни за мен събития. Бях на операционната маса и летях в един коридор, в такъв бял коридор, огромен тунел, в който летях заедно със светлината, хората летяха отдясно и отляво, коридорът беше огромен. Първото нещо, което направих, когато се събудих след реанимация, бе да помоля да прочета Библията, т.е. преди това сякаш не вярвах наистина във всички тези неща, а след това започнах да чета абсолютно цялата информация и всички книги, включително да посещавам православни манастири и да живея в килии.

Има много древни манастири, разговаряйки с монаси, с отшелници, интересувайки се от всичко, какво е езотериката. Между другото Ванга, уважавана и обичана от всички нас, може да се каже, че тя принадлежи и към езотериката, и прословутия Волф Месинг, който също много добре познавате. Това са неща, които все още не са проучени от физическите закони и още не са измислени устройства, как може да се изучават, тези вълни. Може би в бъдеще, след сто или двеста години, ще открием нови физически закони, като торсионни полета, общи информационни полета, енергия… ще ни позволят да въведем ред в нещата, които сега смятаме за езотерични, а които всъщност са обикновени физически закони.

 • Интересно ми е твоето тълкувание на отношенията между мъжете и жените, 7-те чакри и взаимодействието им с ин и ян енергията?

Древният будизъм, сам по себе си е на повече от 3000 години и е дал древни познания на няколко милиарда души, според мен има 2 милиарда и половина души, които практикуват будизъм.

Седемте чакри позволяват на двама души, които общуват помежду си, мъж и жена, да обменят именно тази енергия постоянно един с друг. Някъде една чакра замества друга, защото хората винаги се променят. Сутрин, да кажем човек е един, следобед е друг, за надвечер е трети.

И човек може сутрин, да речем, на мъжа ще бъде позволено да се зареди с някаква женска чакра. А жената позволява на мъжа да се зареди с някакъв вид чакра. Това е много важно, защото когато всичките 7 чакри работят заедно, това прави едно цяло за мъжа и жената. По този повод говорихме с вас, че изневярата или всяко предателство нарушава тази връзка, дори ако другият партньор не знае за това. Изневярата нарушава енергийните взаимоотношения, енергията се губи между двама души и не се възстановява, може би дори за месеци.

Дори да е само в един момент и въпреки че единият партньор не знае нищо за другия. Това е енергия, тя на първо място позволява на хората да растат, на мъжа от финансова гледна точка, от нравствена гледна точка, а жената от гледна точка на креативността, защото за жената тя е много важна, т.е. те позволяват натрупването на енергия един на друг, което позволява на двама души да се изкачат по стъпалата на израстването – нравствено, морално и във всяко едно отношение. Това е само най-основното нещо за ин и ян, че те образуват едно цяло, сливане.

 • Знаеш ли, в България почти всеки месец жени стават жертви на домашно насилие, как през твоята призма обясняваш наличието на такава агресия, която ескалира в убийство на човек, който си обичал?

Не знаех за това, разбира се, но това е световен проблем, не само в България, а мисля и за Русия, и за всички останали държави. Това е, когато мъжът рисува някаква картина, идея за жената, която не съвпада, т.е. неговата представа за това каква всъщност е тя. И когато тази идея не съвпада, той започва да се ядосва. Друг важен момент е, че има два основни хормона, окситоцин и тестостерон. Последният е отговорен както за агресията, така и за сексуалността. Ако един мъж някъде не е сексуално удовлетворен, той преминава в агресия. Ако не спортува, ако има висок тестостерон, може да бъде много агресивен. Той може да източи този тестостерон чрез приятен секс, чрез връзки. Ако не, значи остава агресията. Можете да източите тази агресия чрез спорт. Ако не се източи, тя остава в мъжа, той смята жената за своя собственост. Започва, в състояние на афект, може би и на някаква алкохолна интоксикация и едно щракване води до експлозия на агресията, води до това, че се случва непоправимото, като убийство. Затова човек винаги трябва да наблюдава, да проследява и най-добре е човек да прочете за това, да разбере разликата в себе си, как се случва всичко, да прочете някакви книги за това, защо е такъв, да ходи на психолог .

 • Мисля, че повечето хора изобщо не четат.

Е, вие трябва и жените да казвате на мъжете или майките им да подхвърлят книги, да питат защо мислите, че една жена трябва да е ваша собственост.

 • Жените обикновено не се карат.

Връзката между жена и мъж  не е просто така. Когато хората се обичат в продължение на 10 – 20 години, трябва да имат интереси. Трябват ви книги, литература, предавания, които да гледате заедно, трябва да работите и възпитавате децата. Мнозина мъже не знаят много неща за една жена.

 • Но и мъжете не искат да ходят на психолог.

Не искат да ходят на психолог, но поне да гледат филми. Момичетата имат различна структура на характера, хормоните, поведението. Понякога ни се струват като извънземни.

 • Моите баба и дядо живяха 70 години заедно, а сега бракът, връзките са станали толкова консуматорски.  Днес обичаш един човек, утре го зарязваш заради друг, не губим ли така голяма част от нашата духовна енергия?

Загуба на духовна енергия е голям проблем. Социалните мрежи Facebook, Instagram и др. създават илюзията, че лесно можете да опознаете някого и че е лесно да се разделите. Това е фалшива илюзия. Обществото на принудителното потребление ни казва, че ако вземем нещо, от което нямаме нужда, ще станеме по-привлекателни за другите. Но всичко е лъжа, това е илюзия. Трябва да се върнем към традициите на дядовци и бащи. Връзките и любовта не се градят така, не се градят за материални неща, за кола. Можете да обичате за усмивка, за смях, за тембъра на гласа, за миризмата, за вкуса, но изобщо не за това, което някои компании ни предлагат.

 • А кой ни внушава това?

Телевизия предимно. Те ни внушават, че ако нямаш такава и такава вещ, значи си провален човек, сбъркан. Това е илюзия, това е измама. Ние винаги се отнасяме по различен начин, обичаме се по различен начин. Трябва ясно да следим въпроса за материализма. Материализмът не е необходим в отношенията, най-важното в отношенията е любовта, без любов не можете да изградите нищо, никакви човешки блага.

 • Разбрах че ти предстои интересно духовно пътуване, интересно е да разкажеш?

За Тибет говориш. В определен момент разбирате, че имате нужда от среща с духовни хора, например с отшелник. Трудно се намират такива хора, дори нашите православни монаси, които живеят извън света, в които има Божията благост, които не общуват с хората по 3-5 години. Намерете такива хора, само за да седнете с тях.

 • Намери ли ги?

Срещал съм се с такива хора, с православни монаси, които не питаха нищо, нито защо съм дошъл, нито как, но когато си тръгнах разбрах, че те са отстранили всички демони от мен.

Които виждат всичко, мълчаливо, без да питат, виждат всичко, което те смущава, твоите скърби, твоите трудности и всичко отстраняват от теб и ти ставаш абсолютно чист човек. Много силно!

Гледайте интервюто в предаването “Седмицата” по  телевизия България 24 от 17:58