Темида ТВ

Минчо Христов и Панайот Бориславов за вероятната прегръдка между ПП, ДБ и ГЕРБ на следващите избори

Гости на Нина Хамилтън в студиото на “Седмицата с Нина и Зий” гостуваха политологът и тв водещ Минчо Христов и социологът Панайот Бориславов.

Нина Х.: Копаем ли вече дъното на дъното в политиката ?

Минчо Христов: Честната позиция беше тези хора да представят правителсвто, да отидат в парламента, да обяснят на депутати какво искат или какво не искат, и те да решат, но това задкулисно договаряне, ходене по министерства, водене на обаждания посред нощ и др. такива е меко казано унизително – и за правителството, и за депутатите.

Нина Х.: Тоест Петков казва, че не могат да се намерят 121 честни депутати, а Вие казвате, че депутати са толкова честни, че не могат да бъдат изтъргувани.

Минчо Христо: Не, аз казвам, че на това правителство му нямам грам доверие, на това правителство в оставка. Тези хора направиха изключително вредни за България неща. Например, спяха руския гас, кой беше евтин, не че сега не купуваме от Гърция руски газ, но той е с 30-40% по-скъп. Тези 30-40% означават 100 млн. на месец да се измъкват от джобовете на всички нас, за да се канализират към трима посредници. Един от тях е бившия работодател на сегашния шеф на „Булгаргаз“. За мен това са престъпници, казвам го директно.

Нина Х.: Тоест това е корупционна схема, така ли?

Минчо Христов: Очевидно. Казвам го без да се притеснявам, за мен това са престъпници. След като паднат от власт, тези хора трябва да бъдат разследвани и вкарани в затвора, защото 100 млн. на месец са 1 млрд. и 200 млн. на година. Това е само един сегмент от техните кражби. От първи юли вдигнаха и цената на парното. Това е цената на посредниците. Нека хората да го знаят, че ще я заплащат със скъпото парно. Също така газовото хранилище в Чирен е на около 30%, докато в другите европейските държави е на 80-90%. И аз се питам тези хора какво искат ? Да ни докарат до жестока криза, да не споменавам й опитите им да ни намесят директно в конфликта с Русия, това вече е друга тема, по която те трябва да бъдат съдени.

Нина Х: Не сме ли вече в криза?

Панайот Бориславов: Аз мисля че дори не е необходимо да го казваме на хората. Всеки, който влезе в магазина, вижда че цената расте буквателно всеки ден с по няколко стотинки на всяка една стока, не само на тези от малката потребителска кошница, на хората им става ясно, че нещата не са наред. Всеки, който се занимава по-сериозно с финанси, знае, че има сериозна опасност от хиперинфлация.

Нина Х.: Вие знаете, че приеха 0% ДДС върху хляба, по грешка и на брашното, заради един сгрешен глас, но аз лично не виждам никаква промяна върху цената на хляба. Поредната партенка ли е това на управляващите?

Панойот Бориславов: Абсолютно, те даже и производителите го казаха, че реално може да има някакво временно понижаване, но тъй като всичко останало се вдига, няма как и самият хляб да не поскъпне. Има си разходи за продукция, говори се, че към края на есента ще достигне 3лв. Така че да, това е PR, Нинова иска да си направи добро име пред хората, но това ще трае кратко.

Минчо Христов: Аз искам да спомена нещо, което никой не го казва. Когато цената на петрола беше 150 долара за барел, тук на бензиностанциите цената беше 2.70 лв. за литър. В момента България купува петрол от Русия за 80 долара за барел, наполовина, тоест цената трябва да е наполовина, би трябвало да 1,50 лв., а тя е над 3,50лв., и ето един логичен въпрос защо дерат хората по този начин. Това е по 1.50лв. кражба от всеки литър гориво. Аз бях представител в предишния парламент. Първото нещо, което внесох, беше законът за водата. В момента 100% от загубите, които са по вина на водните дружества, се плащат от потребители, от гражданите. Аз предложих едно простичко решение – не 100%, а до 25% да се заплащат от гражданите, а 75% да се плащат от водните дружества. Вкарах го в парламента, имаше изслушване и бях потресен, че дори парламентарната група на БСП не ме подкрепи. Ако този закон беше приет, цената на водата щеше да падне с около 40%. Аз считам, че водните дружества имат сериозно лоби във всички парламентарни групи.

Нина Х.: Как ще ни се отразят тези 32% увеличение на цената на газа?

Минчо Христов: Много зле. Аз съм бил в две енергийни комисии. Ще го кажа на хората с думи прости. Когато ни газа спре, ние имаме някакъв запас от мазут. Когато свърши мазутът, ще стане много студено и това ще стане през зимата. Тогава всеки ще гледа да пусне по една печка, духалка или каквото има вкъщи. Когато това стане, говоря за големите градове, цялата електрическа система ще изгори – от подстанциите до инсталациите в блоковете, защото те не са пригодени за такава консумация на ток. Ще останем на тъмно и на студено.

Нина Х.: Виденовата зима, но в най-лошия й вариант.

Минчо Христов: Ето това е най-голямото престъпление на това правителство. Тези хора ни тикат да сме на тъмно, на студено, развяват ни някакви полически лозунги. България е единствената държава заедно с Полша, която каза, че няма да отрие сметки в рубли. Всички европейски държави го направиха, а ние можем до края на годината, да черпим сравнително евтин руски газ. Поне 30-40% по-евтин. Ролята на един политик е да предвиди какво ще стане и да избегне трудностите на своя народ. А те правят точно обратното.

Нина Х.: Кои са грешките, които вие засякохте за това 6-месечно управление?

Панайот Бориславов: Грешките са доста. Ние сме енергийно зависими от Русия, колкото и да не ни се иска и влизайки в конфликт с тях особено за нелепи неща като изгонване на депутатите, не ни чака нищо добро. Според мен тези хора са влезли в това правителство с ясната идея колкото могат да откраднат – да откраднат.

Нина Х.: Тоест докато не унищожат държавата?

Панайот Бориславов: Или докато не ги изгонят с камъни, защото и това не е изключено. При такъв сценарий да останем на студено и на тъмно, а и защо не по-лошият сценарий да осъмнем във война, ако успеят да сформират някакъв следващ кабинет с подкрепата на ГЕРБ.

Нина Х.: Мислите ли, че ГЕРБ ще успеят да направят правителство?

Панайот Бориславов: Не, те казаха, че ще го върнат веднага, говоря за след изборите. Видяхме как ги подкрепиха за Македония, друга алтернатива е, ако искат да запазят тази евро-атлантическа насоченост, то не е изключено, защото управляващите минаха всякакви червени линии по между си и се оплетоха тотално.

Нина Х.: Какъв сценарий виждате на следващите избори?

Минчо Христов: Според мен ще бъде съвсем различен. Искрено се надявам идеите на ГЕРБ, БСП и ДПС за връщане на хартиените бюлетини. Ако не беше въведено машинното гласуване Бойко Борисов все още щеше да е премиер.

Нина Х.: Борис Джонсън подаде оставка, ще се отрази ли това на нашата ситуация?

Минчо Христов: Европа върви на зле. Отдавна американските геостратези твърдят, че трябва да се направи един санитарен кордон между руските енергоресурси и европейските технологии. Това, което виждаме, че става с яросната подкрепа на това пишман правителство, е именно това. Да бъдем санитарен кордон срещу Русия. Лошото е, че не знам тези хора до къде са способно да стигнат, те могат да ни вкарат във война.

Нина Х.: Най-голямата грешка с газа ли беше?

Минчо Христо: Това не са грешки. Това са целенасочени внушения отвън, които това правителство изпълняваше безропотно.