Актуално

Митьо Очите излезе от ареста и е вкъщи

Спецапелативният съд пусна от ареста Димитър Желязков – Митьо Очите. Той ще бъде под домашен арест, но с електронно наблюдение, записаха магистратите. Решението им е окончателно, съобщава БТА.

Желязков, който беше екстрадиран от Турция през 2019 г., и още 12 души бяха предадени на съд по обвинение, че са организирана престъпна група за изнудване, принуда чрез заплахи, палежи и разпространение на наркотици. Желязков е сочен за ръководител на групата, която действала в периода 2013 – 2018 г. на територията на Южното Черноморие и по специално в Бургас, Ямбол, Несебър и к.к. „Слънчев бряг“.

Сред обвиняемите участници е и дъщерята на Желязков – Станислава, обвинена за събиране на „такса спокойствие“ от таксиметрови фирми и собственици на търговски обекти в курорта „Слънчев бряг“.

Кой е Димитър Желязков

Димитър Желязков, много по-известен като Митьо Очите, е роден в Несебър през 1972 г.

Желязков и още 12 души бяха арестувани при специализирана полицейска операция в Бургас вчера.

Той се води собственик на фирми като “Найт гард-93-Йовчев и Сие”, “Прогрес 2003”, “Инвест петролиум”, “Агростил 2005 “.

Но по цялото южно Черноморие, а и в цялата страна името му се свързва с търговия на наркотици и с контрол върху проститутки. Известен е като престъпен бос, който не търпи конкуренция.

Някои твърдят се, че прякорът на Желязков идвал от навика му да удря жертвите си право в окото, а други – че причина са опулените му очи.

Навремето Желязков бил охранител в “Дюни”, по-късно се подвизавал сред гардовете на близкия приятел на Иван Славков, скандалджията бизнесмен Пламен Тимев-Ганди.

През 1997 г. името на Желязков се споменава във връзка с атентат срещу кмета на Несебър Живко Георгиев. Митьо-Очите е заплашвал свидетелка, за да не дава показания по делото.

Медиите го свързваха и с многото

кървави атентати срещу наркобосове

в Бургас през 1999- 2000 г.

В списъците на МВР има няколко негови висящи дела. Следствен е за въоръжен грабеж в Хасково и за отвличане и побой. Обвинен е за грабеж, незаконно притежаване на оръжие и хулиганство. През 1994 г., заедно с още петима, бил задържан от полицията заради разгорялата се война между няколко охранителни фирми.

През ноември 2006 г. по разпореждане на Районната прокуратура в Несебър е задържан за 72 часа в следствен арест. Срещу него е повдигнато обвинение за престъпление от общ характер, защото Желязков заплашвал и ударил управителка на заведение. Мярката се променя няколко пъти – от постоянен арест през домашен арест до гаранция 2000 лв. накрая

Преди това е арестуван:

– През август 2006 г. – след рутинна проверка.

– През ноември 2005 – след като се сбил с охранителите си в хотел “България” в Бургас. Тогава проверяват алибито му заради убийството на търговеца- лихвар Володя Герговски, извършено в софийския квартал “Стрелбище”.

– През октомври 2005 – полицията претърсва дома му, а после го арестува, заедно с 60 негови гости, докато празнува имен ден в заведение в Бургас. Поставен е под наблюдение.

– През септември 2005 – заради въоръжен грабеж и бой с хора на току що застреляния Георги Илиев, станал край Харманли година по-рано.

– През юли 2005 – за разпит след бомбения атентат в Обзор, при който загиват 2-годишната дъщеря и съпругата на концесионера на местния плаж Рали Пенков.

– През януари 2005 г. – в Стара Загора, за да бъде предотвратена битка между неговата банда и групировката на Златомир Иванов – Златко Баретата.

– През февруари 2004 г – когато е съден за незаконно притежание на оръжие, но след обжалване е оправдан.

– През май 2001 г. – когато са отвлечени двама созополски наркодилъри, защото търгували с дрога без да отделят проценти за Митьо-Очите

През януари 2001 г. – след взрив пред бар в Бургас.

На 9 ноември 2001 г. срещу Димитър Желязков беше извършен атентат в Несебър, при който загинаха съпругата му, брат й и охранител. Две години по-рано е била взривена негова кола в с. Ахелой, но без жертви.

Очите е популярен с фразата си след почти всяко съдебно заседание:

“Циркът свърши! Хайде да си ходим!”