2013 Награди за правосъдие

Награди за правосъдие “Темида – цената на истината” – 2013

На стилна церемония в НДК бяха раздадени Годишните награди за правосъдие „Темида – цената на истината“. Те бяха част от Бала на юристите, който се проведе в подкрепа на две болни от церебрална парализа деца – 13-годишната Снежанка и 2-годишният Божидар.

Изисканата вечер започна с малките балерини от школата на Маша Илиева, която тя лично бе довела. Трите грации събраха бурните аплодисменти на юристите.

Номинираните и наградените излизаха на стилно украсена сцена, в унисон с тематиката. Скулптура на Темида строго дирижираше парада, а декораторите бяха помислили и за най-малките детайли, като разположението на съдийско чукче, което придаваше строгост.

На огромна видеостена се въртяха видеовизитни на всеки един от номинираните в 7-те категории – Адвокат на годината, Кантора на годината, Дело на годината, Прокурор на годината, Съдия на годината, Нотариус на годината и Правосъдие зад граница. Бяха дадени и две специални награди – за млад юрист приза отиде при Елена Ангелова, а за телевизионен юрист – при съдия Искра Онцова.

Най-силна бе конкуренцията в категорията „Адвокат на годината“, тъй като всички номинирани са доказали се професионалисти – Менко Менков, Людмил Рангелов, Владимир Пенков, Ивайло Дерменджиев и Виктор Рашев. За да обяви победителя в специална видеовръзка от Стокхолм се включи водещият на предаването „Темида“ по Бългерия он еър Димитър Абрашев. А главният секретар на Софийска адвокатска колегия г-н Владимир Дончев връчи плакета на адвокат Владимир Пенков.

В категорията „Дело на годината“ адвокат Менков се пребори с Владимир Пенков – за делото срещу НЕК, Марин Марковски – за делото Бойко Борисов срещу Йордан Цонев, Михаил Екимджиев – за делото Борислав Гуцанов в Ев. Съд и Костов и Руневски – за делото срещу ВАС. Гласувалите журналисти прецениха, че най-голяма обществена популярност и дискусии е получило делото Прокуратурата срещу Цветан Цветанов.

Да връчи наградата за „Кантора на годината“ на сцената излезе председателят на Софийска адвокатска колегия Петър Китанов. Той връчи плакет и грамота на адвокатско дружество „Табаков, Табакова и съдружници“. Грамоти получиха и останалите номинирани – Боянов и Ко, Варадинов и партньори, Рангелов & Серафимова, и Кръпов и партньори.

В категорията „Нотариус на годината“ приза за Светлана Миленкова бе обявен от политика и новият член на СЕМ Иво Атанасов. Нейният плакет и грамота бяха приети от Председателя на нотариалната камара г-н Катранджиев. Останалите номинирани бяха Вяра Янева, Милена Илчева, Валери Манчев, Обретен Обретенов и Станка Стайкова.

Призът за „Прокурор на годината“ отиде при Бойко Наденов, но тъй като г-н Найденов изненадващо подаде оставка два дни преди церемонията, водещите прецениха да не задълбават в тази категория.

В категорията „Правосъдие зад граница“ грамотата и плакета получи Михаил Екимджиев, който дойде от Пловдив специално за церемонията. Той бе в една категория с Александрина Субева, Менко Менков, Симона Игнатова и Тодор Табаков.

Съдия на годината стана Галя Христова от Върховен административен съд. Тя се пербори с Георги Крумов, Евдокия Кеймалова и Росица Велкова.