2014 Награди за правосъдие

Награди за правосъдие “Темида – цената на истината” – 2014

На стилна церемония бяха раздадени Годишните награди за правосъдие „Темида – цената на истината“ в зала „София“ на хотел „Кемпински“. Те бяха част от Благотворителния бал на юристите, който се проведе в подкрепа на две болни от церебрална парализа деца – 13-годишната Снежанка и 7-годишният Божидар, както и на 8-годишният Елвер, който е в будна кома.

Изисканата вечер започна с невероятно изпълнение на солистката на ансамбъл Българе Албена Вескова, която събра бурните аплодисменти на юристите.

След нeя водещите на събитието – правистите Юлиян Демирев и Нина-Никол Хамилтън (която блестеше в уникална червена рокля от Брайдъл Фешън), превърнаха „Темида – цената на истината“ в конкуренция на Оскарите. Номинираните и наградените излизаха на стилно украсена сцена, в унисон с тематиката. Скулптура на Tемида строго дирижираше парада, а декораторите бяха помислили и за най-малките детайли.

На огромните видеостени се въртяха видео-визитки на всеки един от номинираните в 8-те категории – Адвокат на годината, Жена адвокат на годината, Кантора на годината, Дело на годината, Прокурор на годината, Съдия на годината, Нотариус на годината и Правосъдие зад граница.

Бяха дадени и две специални награди – за юрист в медиите призът отиде при адвокат Биляна Тончева, а статуетката за Правосъдие зад граница попадна в ръцете на Силви Гаврилов, председател на Клуба на адвокатите франкофони. Наградите им бяха връчени съответно от издателят на сп. „Власт – бизнес и политика“ г-н Светослав Стефанов и от директора на програма Хоризонт на БНР Васил Чобанов.

Тази година юристи и медии номинираха заслужили магистрати, нотариуси, адвокати и прокурори от цялата страна, които пропътуваха разстоянието до София, за да получат това огромно признание.

Съдия на годината стана Богдана Желявска от Софийски градски съд.

В категорията „Млад юрист“ наградата бе връчена от ръководителя на магистърската програма по европейско право в СУ и ръководител на катедра Жан Моне на Европейския съюз доц. доктор на юридическите науки Атанас Семов. След прочувствена реч, той обяви за победител Гинка Христова.

В категорията „Кантора на годината“ победители бяха „Андрей Делчев и партньори – Евролекс България“.

Номинираните нотариуси бяха Албена Наумова, Весела Ивчева, Виолета Петрова, Цветелина Гечева и Меглена Ангелова – Цацарова. Статуетката Темида връчи главният редактор на в-к „Новинар“ Стоян Сираков на нотариус Цветелина Гечева.

В категорията „Адвокат на годината“ присъствието на номинираните също бе изключително силно. Водещата от Нова телевизия Люба Кулезич обяви победителя в тази категория. Със статуетка Темида си тръгна Иван Кръпов.

Последва женската награда в адвокатурата. Правосъдният репортер на в-к „Стандарт“ Захари Белчев връчи статуетката на Екатерина Димитрова.

Номинираните за „Прокурор на годината“ бяха Валентин Ангелов и Руси Алексиев от София, Христо Георгиев от Благоевград, Дарин Лаков от Ботевград, полк. Емил Ангелов от Пловдив. Издателят на в-к „19 минути“ Борис Ангелов обяви от сцената победителя Руси Алексиев от Апелативна прокуратура.

В категорията „Дело на годината“ се надпреварваха пет знакови дела от. Да връчи статуетката Темида на сцената излезе собственикът на в-к „Класа“ и информационна агенция „Крос“ г-н Дриндолов. Той обяви за победител в категорията „Дело на годината“ Прокуратурата срещу Гълъбовската група. На церемонията присъстваха дори кметът, зам.-кметът и общинските съветници на град Гълъбово.

Най-вълнуващият момент бе когато на сцената излезе председателят на Софийска адвокатска колегия г-н Петър Китанов, за да обяви приза за цялостен принос в правосъдието. Уникална като изработка статуетка Темида получи адвокатът от кариерата, пет пъти преизбиран за председател на САК, един от най-добрите адвокати по наказателни дела Еню Комитов. Цялата зала стана на крака и бурните аплодисменти за секунди успяха да приглушат появилите се сълзи в очите на някои от гостите. „За нашия бащица Еню Комитов“, с вълнение изрече Петър Китанов.

 

Leave a Comment