Актуално

Над 15 000 Войници разположени на Полската граница с Беларус

Полската полиция разгласи, че е задържала над 50 мигранти, които са преминали в Полша от Беларус през последните 2 дни, и все още издирва други, които са успели да избегнат задържането. Ситуацията е напрегната, заяви за местно радио полският министър на отбраната Мариуш Блашчак.

Блашчак съобщи също, че в последното денонощие е имало изобилие от опити за нахлуване в Полша през границата с Беларус. Над 15 000 войници са разположени в района . Министерството на отбраната също така твърди, че беларуски служители са използвали сплашване, за да принудят мигрантите да нарушат границата. Министерството публикува в Туитър два кратки видеоклипа, улавящи изстрел, за който се твърди, че е произведен от беларуската страна на границата от въоръжен мъж в униформа. Сред мигрантите има и деца.

Междувременно външният министър на Беларус обвини ЕС, че „провокира“ кризата с мигрантите на границата ѝ с Полша и каза, че Минск търси „съвместен отговор“ на ситуацията с Русия.

Очаква се по-късно днес във Варшава върховният представител на ЕС Шарл Мишел да обсъди кризата с премиера Матеуш Моравецки.

Моравецки вчера обвини руския президент Владимир Путин, че е поръчител на мигрантската атака срещу Полша и заяви, че това нападение заплашва да дестабилизира ЕС. Западните критици от месеци твърдят, че лидерът на Беларус Александър Лукашенко, близък съюзник на Русия, примамва мигранти от Близкия изток в страната си и след това ги изпраща през границата в отмъщение за санкциите на ЕС.