Актуално

Наш военен самолет падна край Шабла

Военен самолет Миг-29 на българските Военновъздушни сили е паднал тази сутрин. В момента се издирват машината и пилотът. Изтребителят е паднал в морето край Шабла по време на военните учения „Шабла 2021“, обяви пред БНР контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили.

Откриха мястото, където е паднал военният МиГ-29

Провежда се мащабна спасителна операция по издирването на пилота, в която са включени кораби и вертолети. Причините за падането на военната машина засега остават неясни. Разследването на инцидента е поето от Военна прокуратура.

Когато намерим черната кутия на самолета, ще имаме повече информация за падналия самолет в Черно море, каза пред БНТ служебният министър на отбраната Георги Панайотов. Няма констатиран опит от страна на пилота да установи радиовръзка около времето на инцидента, каза още той.

Падналият изтребител е от авиобаза Граф Игнатиево.

Сръбските ВВС участват с три изтребителя МиГ-29, които са излитали и кацали от Граф Игнатиево. Учението, което веднага е прекратено, е включвало стрелба с артилерийско, бомбово и ракетно въоръжение, както и отстрели по светещи парашутни мишени.

Опитен летец е пилотирал падналия МиГ в Черно море

Той е със солиден стаж и колегите му в авиобаза Граф Игнатиево се молят да е оцелял. Изтребителят изчезна тази нощ при съвместно учение със сръбските ВВС. Според военни летецът е майор и неведнъж е доказвал своя професионализъм в небето. “Много е тежко, дано да има шанс момчето да е живо и да го открият час по-сскоро”, молят се в авиобазата.

Според тях в момента е нужно да се извършат необходимите процедури. Притесняват се обаче някой да не прави политика от случая. “Пътуват разни управленци към мястото, където се е извършвало учението. Какво ще правят те там, след като не разбират от това”, коментират служители от поделението. Те се опасяват да не започне хвърляне на вина върху невинни, като командир на авиобаза, командващ ВВС или негов заместник. “Има ли значение с колко изтребителя МиГ-29 оставаме. Преди бяха 15, след този инцидент са 14. Половината от тях не летят”, казват хора от авиобазата.

Ето и официалната информация от Министерството на отбраната:

„Днес, 9 юни 2021 г., при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.

Веднага е започнала операция по търсене и спасяване, която продължава и в момента. В нея участват сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили.

Министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пътуват към района на инцидента.

Провеждането на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“ е прекратено.“


Това не е първият инцидент с военни машини през последните години

През 2017 г. хеликоптер “Пантер” на ВМС пада във водите на Черно море по време на учение.

През 2018 г. военен хеликоптер Ми-17 пада край “Крумово”, Пловдив. Двамата пилоти загиват.

Най-сериозният инцидент е през 2012 г. по време на учение. Самолет МиГ-29 пада край Пловдив. Военните успяват да катапултират.

Инцидентът става само ден преди обявения ден за високопоставени гости. „Шабла – 21“ е национално тактическо учение с експериментални и съвместни бойни стрелби на формированията за противовъздушна отбрана на Българската армия с международно участие.

В него ще участват до 1500 военнослужещи от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции на България, както и формирования от САЩ и Сърбия.

Каракачанов: Не става въпрос за техническа неизправност на самолета

“Доколкото имам информация не става въпрос за техническа неизправност на самолета”, заяви бившият министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пред БГНЕС по повод инцидента с изтребител на ВВС.

Той подчерта, че упражнението, което е изпълнявано от пилота – нощни стрелби над морско пространство, е изключително сложно

Каракачанов не изключи пилотът да е загубил ориентация, но бе категоричен, че разследването, което вече е в ход, ще установи причините за инцидента.

„Нека компетентната комисия, назначена от ВВС, да си свърши работата, защото всичко останало са предположения. Пилотът не е човек без опит, но самата нощна стрелба над морето е изключително трудно упражнение“, каза Каракачанов.

Той обяви, че България в момента разполага с 8 изтребителя МиГ-29, които са преминали ремонт. Имаме и още, но те се нуждаят от съответния ремонт на двигателите, доставка на агрегати и т.н.

Тодор Тагарев: Става въпрос за пилотска грешка

Изглежда доста рисково да се провеждат полети над море в сложни метеорологични условия нощем, коментира пред БНР по повод инцидента край Шабла Тодор Тагарев, военен експерт и министър на отбраната в служебно правителство.

Преди това пилотът не е докладвал за технически проблеми, отбеляза Тагарев в предаването „Преди всички“.

„Ако той не е докладвал за технически инцидент и са изгубили връзката с него, това по-скоро ме кара да мисля, че става въпрос за пилотска грешка, загуба на ориентация или нещо такова. Особено ако полетът е осъществяван под нивото на облаците. Много е сложно изпълнението на полети в такива условия.“

Започналата през нощта издирвателна операция Тагарев определи като изключително сложна.

„В сложни метеорологични условия – нощно време, на море, да се прави търсене и спасяване. Българската армия има много ограничени възможности за провеждане на такива операции. Ние разполагаме с техника, която е проектирана в 70-те години, произведена е 80-те години в добрия случай, с много малки изключения.“