Актуално

На референдумите в Украйна масово гласуват “за” присъединяване към Русия

Масово “за” присъединяването към Руската федерация гласуваха на референдумите жителите на четирите контролирани от Русия региона в Украйна – Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР), Запорожка и Херсонска области, предадоха руски медии.

Това показват предварителните данни от преброяването на резултатите, което започна днес, когато приключи последният от петте дни на гласуване. Сливането с Русия и в четирите региона е било одобрено от над 90% от избирателите, при това при активност също от над 90%.

Още след втория ден на гласуване стана ясно, че референдумите са валидни, тъй като в тях вече бяха взели участие повече от 50% от имащите право на глас.

След обявяването на първите резултати ръководителят на ЛНР Леонид Пасечник съобщи, че възнамерява в най-близко време да отпътува за Москва, където да се обърне към руския президент Владимир Путин с молба за присъединяване на ЛНР към Руската федерация.

За да могат четирите региона да станат част от Русия е необходимо руският парламент да одобри това. Първоначалните очаквания заседанието по въпроса да се проведе днес не се оправдаха – той ще бъде разгледан на следващото редовно заседание на Съвета на федерациите на 4 октомври, съобщи днес неговата председателка Валентина Матвиенко.

Междувременно Москва обяви, че референдумите за присъединяване към Русия ще доведат до промени за тези територии, главно по отношение на сигурност с възможна ядрена защита. “Кардинално ще се промени ситуацията от правна гледна точка, от гледна точка на международното право, с всички съответни следствия за целите на защитата и гарантирането на сигурността на тези територии”, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти.

Той освен това увери, че “нашата правна система ще разгледа всички възможности и, разбира се, нашите законодатели, изпълнителните ни органи и юридическите екипи са готови”.

А президентът Путин определи и главната цел на проведените допитвания в четирите региона в Украйна – спасяване на населението им.

“Спасяването на населението на всички тези територии, където се провежда този референдум, е в центъра на вниманието на нашето общество и на цялата страна”, заяви Путин по време на правителствено заседание днес.

Медведев: Ядрената заплаха не е блъф

Киев да не очаква помощ от НАТО

НАТО няма да се намеси, ако Русия прибегне до ядрено оръжие в отговор на украинската агресия, смята Дмитрий Медведев.

Русия има право да се защитава с ядрени оръжия, “ако това е необходимо”, и това определено “не е блъф”. Това предупреди днес бившият руски президент и премиер Дмитрий Медведев, който в момента е заместник-председател на руския Съвет за сигурност, предаде Ройтерс.

В пост в Телеграм Медведев припомни съдържанието на руската ядрена доктрина, като подчерта, че според нея, ако страната или нейни съюзници бъдат нападнати с използването на подобен вид въоръжение, или пък в случай на агресия с използването на конвенционално оръжие възникне заплаха за самото съществуване на Руската федерация, то това е основание за ядрен отговор.

“Русия има право да използва ядрено оръжие, ако това е необходимо. При определени предварително случаи. В строго съответствие с Основите на държавната политика в областта на ядреното възпиране”, подчерта Медведев.

Той посочи още, че Москва прави всичко възможно, за да не допусне враждебните ѝ съседи, като Украйна например, да се сдобият с ядрено оръжие.

Медведев изрази и мнение, че ако Русия бъде принудена да употреби “най-страшното оръжие срещу украинския режим”, то “НАТО няма да се намеси в конфликта при такова развитие”. По думите му за западния алианс сигурността на Вашингтон, Лондон и Брюксел е “много по-важна от съдбата на никому ненужната и загиваща Украйна”.

Медведев изразява убеждението си, че “задокеанските и европейските демагози” нямат намерение да загиват в ядрен апокалипсис и е добре “властите в Киев поне частично да осъзнаят този печален извод”.