Актуално

Николай Дренчев от Възраждане: Хората, докоснали се до авиацията, носят със себе си късче от нея завинаги

Инж. Николай Дренчев – организационният секретар на Възраждане, поздрави всички по случай днешния ден на авиацията и космонавтиката.
Той успешно изминава пътя от офицер – военен пилот на изтребител МиГ-23МЛД до предприемач с успешен бизнес. Баща е на 6 деца и е широко популярен в редица обществени и граждански организации, които се занимават с проблеми, свързани с образованието и детското законодателство.

“Авиацията и космонавтиката бяха и си остават мястото за най-високите човешки постижения – научни, технологични, организационни, физически и психологически. Невъзможно е да си представим битието без спътниковата навигация или прогнозата за времето. Днес е ясно за всички, че успехите на земята – и в отбраната, и във всички сфери на индустрията, са свързани с успехите на авиационните и космически изследвания и технологии.
Авиацията и космонавтиката подлагат на изпитание и физическите, и психически възможности на човек. Те са дали безценен принос и в медицината, и в екологията. Те създават и прилагат на практика най-добрите организационни решения и безапелационно безаварийни процедури.
Авиацията и космонавтиката са трамплин за навлизане на откритията, технологиите и процедурите – плод на върхова човешка дейност, във всички други сфери на нашето битие.
Хората, работили в небето дълго или само за кратко докоснали се до авиацията, носят със себе си късче от нея завинаги.
На всички тях – честит празник!“ – написа инж. Николай Дренчев в своя фейсбук профил.

Само двама от българските политици са пилотирали самолет: Румен Радев – президентът на България и Николай Дренчев – организационният секретар на Възраждане