Актуално

Нова вандалска атака срещу българския клуб “Цар Борис III” в Охрид

Неизвестен извършител е стрелял в сряда вечерта с оръжие  срещу българския клуб “Цар Борис III” в Охрид.

При инцидента няма пострадали. По неофициална информация срещу клуба е стреляно с пистолет от автомобил. Следи от стрелбата има по стените вътре в клуба и по прозорците и рекламните надписи на клуба.

Нападението е извършено около 21.00 часа българско време.

Това е пореден инцидент срещу клуба. Само преди два дни прозорците бяха счупени от трима маскирани, които хвърляха камъни. Същото се случи и при официалното откриване на клуба.

Македонското министерство на външните работи осъди нападението, определяйки го като “вандалски акт”. В него обаче никъде не се споменава изрично, че нападението е извършено срещу български клуб. “Тревожен е фактът, че тези вандалски инциденти се повтарят в един кратък период от време. Само преди няколко дни, на 20 ноември, бяхме свидетели на подобен вандалски акт, когато бе изпочупено външното стъкло на клуба. Това са напълно неприемливи събития, които може да застрашат живота и да увеличат ретроградните процеси, които са срещу европейската интеграция на страната”, се казва още в съобщението от Скопие.

Българското външно министерство изрази по-твърда позиция. 

Министерството на външните работи осъжда категорично сериозното криминално деяние, се казва в нея. Отбелязваме реакцията на Министерството на външните работи на Северна Македония, но категорично не приемаме такива тежки криминални деяния да бъдат определяни като вандалски акт.

Генералното консулство на България в Битоля е било информирано за случилото се вечерта на 23 ноември. Незабавно генералният консул Димитър Иванов е посетил Охрид и е установил контакт с членове на сдружението и компетентните институции в града, ангажирани със случая.

Министерството на външните работи очаква компетентните власти в Република Северна Македония в най-кратки срокове да предприемат действия за разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на престъплението срещу Клуб „Цар Борис III”.

Във връзка със случая днес в Министерството на външните работи ще бъде извикана на среща извънредната и пълномощна посланичка на Северна Македония г-жа Агнеза Руси-Поповска, на която ще бъде връчена протестна нота.

ПЪТЯТ КЪМ ЕС

Държавните ръководители в РС Македония и обществото трябва да разберат, че пътят към Европейския съюз минава през признаването и уважаването на македонските българи, на нашето културно и историческо наследство. Това е единственият начин, заяви президентът Румен Радев по повод на въоръженото нападение срещу българския културен клуб “Цар Борис III” в Охрид.