Актуално

Новите “Лафки” ли са вендинг машини с лекарства?

Държавата даде зелена светлина на проект, в рамките на който вендинг машини с лекарства ще предоставят възможност на хората в селищата без аптечна мрежа да имат достъп до лекарства.

В качеството си на ръководеща община, намерила решение за осигуряване на лекарства за възрастните хора по селата, в предаването „Хоризонт за вас“ Иванка Петрова, кмет на община Смядово, коментира темата:

„Не знам как един възрастен човек ще си вземе лекарство от един такъв автомат. Това ще е само още едно задължение към кметовете, само за да се реши проблемът с лекарственото снабдяване. Какво ще правим с рецептурните книжки? Това е вариант, но ще е трудно“.

Подкрепа на частен бизнес

Пенка Георгиева от Пациентски организации „Заедно с теб“ коментира:

„Имахме изключително притеснение от тази тиха искрица подкрепа за една частна фирма срещу пациентите на България, особено възрастните пациенти. Не може държавата да даде близо 400 000 лева за една частна фирма и така да подкрепи нелоялна конкуренция в тези малки населени места. Държавата дава нашите пари за нещо, което е незаконно. Незаконна е продажбата на лекарства с рецепта от такива вендинг машини“.

Според Георгиева друго притеснително е, че се дава право на тази частна фирма да създава здравно досие и да съхранява чувствителни данни за пациентите.

„Тук са намесени хора от партията на г-н Марешки и от ДПС. Може би това са нови „Лафки“ в угода на определени кръгове“, каза той.

Leave a Comment