Актуално

Новият вирус от Африка е вече в Европа

Белгия съобщи днес за първия случай в Европа на новия вариант на коронавируса, идентифициран в Южна Африка, предадоха Франс прес и ТАСС, като се позоваха на министъра на здравеопазването Франк Ванденбрук.

„Имаме един потвърден случай на този вариант. Това е човек, дошъл от чужбина. Той е дал положителен тест на 22 ноември“, каза днес белгийският здравен министър пред журналисти.

Той обърна внимание, че въпросният човек „не е ваксиниран“ срещу коронавирус.

Според вирусолога Марк ван Ранст заразеният се е върнал в Белгия на 11 ноември от туристическо посещение в Египет. Първите симптоми са се проявили при него чак в понеделник, 22 ноември. Става въпрос за мъж на трийсетина години, твърдят фламандски медии.

Първият случай на новия, потенциално силно заразен вариант на коронавируса бе обявен вчера в Южна Африка, отбелязва АФП.

“Не знаем дали това е много заразен вариант“, каза днес белгийският здравен министър.

Редица европейски страни вече обявиха спиране на полетите от южната част на Африка като предпазна мярка.

По-рано днес белгийските власти решиха да затегнат от утре ограниченията заради коронавируса. Решението бе взето на фона на влошаването на епидемичната обстановка в Белгия.
Вчера страната, 88 процента от чиито жители са напълно ваксинирани срещу COVID, съобщи за рекорден брой новозаразени за едно денонощие – 23 621, както и за 36 починали.

Днес здравните власти отчетоха близо 21 хиляди нови случая на коронавирус. Още 50 заразени са починали.

От началото на пандемията в Белгия, с население от около 11,5 милиона души, са потвърдени почти 1,680 милиона случая на коронавирус. Близо 27 хиляди от заразените са починали.