Актуално

Новото парламентарно мнозинство – ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и “Възраждане” – провали кворума още в началото на деня

Новото парламентарно мнозинство – ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и “Възраждане” – провали за пореден път кворума и пленарното заседание така и не започна.

Регистрираха се само 110 души – депутати от ПП, ДБ, БСП, както и шестимата независими. Демонстрацията на сила се случва часове преди гласуването на внесения от ГЕРБ-СДС вот на недоверие.

Днес се очакваше депутатите да изберат нов председател на парламента, като от ПП по-рано обявиха, че ще оставят този пост на опозицията. Въпреки това народните представители от четирите партии бяха в парламента, но изобщо не влязоха в зала. Според източници бойкотът тази сутрин се дължи на това, че четирите партии така и не са се обединили около една кандидатура, след като миналата седмица Ива Митева заяви, че не иска този пост.

Според правилника на НС бе дадена 15-минутна почивка. След края ѝ се регистрираха двама души повече – 113. Те отново не стигат, за да осигурят кворума от 121 депутати, тъй като ИТН, ДПС, ГЕРБ-СДС и “Възраждане” не влязоха в зала.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че кворумът е отговорност на управляващите. По думите му движението не се е регистрирало, защото имали заседание на парламентарната група. Той не каза дали ще издигнат кандидат за председаел на НС.

“Нито Кирил Петков, нито Асен Василев, нито Бойко Рашков са ми се обаждали да ми дадат някакви указания, аз не знам какво да правя, а те са единствените носители на истината”, заяви иронично Карадайъ.

Карадайъ каза още, че не знае дали Делян Пеевски ще се появи довечера, когато ще се гласува вотът на недоверие.

Минути преди 10 ч., след поредната трета почивка, бе направен трети опит. Регистрираха се 115 депутати – всички от ПП, ДБ, БСП и нечленуващите депутати. Така заседанието на НС приключи час след началото му.

На брифинг от БСП обвиха, че новото мнозинство провали кворума заради точката от дневния ред, касаеща избора на нов председател на КПКОНПИ. Днес НС трябваше да приеме процедурните правила за избор на председател, а с това да се даде ход на преназначението на Бойко Рашков.

Ива Митева от ИТН отхвърли тази теза и заяви, че назначението на Рашков в КПКОНПИ ще е понижение. Митева обясни поведението на парламентарната ѝ група с думите: “Ние вече сме опозиция.”

Настимир Ананиев от ПП пък коментира, че ИТН, ДПС, ГЕРБ-СДС и “Възраждане” са приели буквално призива “Мафията вън!” и заради това не влизат и в зала.