Актуално

Новото правителство маха данъци

До края на 2022 г. държавната администрация да бъде съкратена с 15 на сто, а бордовете на държавните предприятия ще са свита до трима души, обяви пред бТВ съпредседателят на “Продължаваме промяната” Асен Василев.

За това е постигната договореност между “Продължаваме промяната” БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България”, обясни той.

Предвижда се и премахване на данък “уикенд” и данъка върху лихвите, както и възможност да се плащат сметките с ваучери, предоставяни от работодателите.

В началото на по-следващата седмица се очаква да има правителство, допълни Василев.

“Изглеждаше лесно разбирателството, но не беше толкова лесно. Има 15-20 процента различия, които налагаха отстъпки. Никой не иска четвърти избори и затова се направиха разумни отстъпки, за да се разберем по политиките и за структурата на Министерския съвет”, каза Асен Василев.

“Имаме разбиране за съкращаване с 15 на сто на държавната администрация до края на 2022 г. От 250 хил. души централна администрация става въпрос за 30 хил. души. Всеки министър да си огледа структурата и да прецени как да станат съкращенията и освобождаването на пенсионери”, обясни той. В вече обяви, че трябва да се изчисти държавната администрация от пенсионерите, които са именно около 15-20 на сто.

Той каза още, че се предвижда съветите на директорите на държавните дружества да бъдат намалени само до трима души, а не както е сега по петима и седмина души.

Асен Василев настоя за по-висок максимален осигурителен доход

“Продължаваме промяната” настоява и да се определи коефициент на зависимост между средната работна заплата и максималния осигурителен праг от 2.3 и той да се приложи още идната година, което ще го повиши с 450 лв. – до 3450 лв. Василев подчерта, че трета поредна година прагът остава 3 хил. лв., а в това време средната работна заплата се е повишила. Напомни позицията на политическата си формация, че предлаганият праг е най-ниският от въвеждането на максималния осигурителен доход и че предлаганото съотношение гарантира сигурност за 4 г. напред и яснота как ще се формира и занапред.

Посочи, че тази стъпка няма да увеличи сивия сектор, защото хората с доходи над 3 хил. лв. няма да започнат да ги укриват. Допълни, че при въвеждането на този коефициент допълнителните приходи ще са в рамките на 100 млн. лв. при 500 млн. лв. към края на ноември в резултат на по-добрата работа на приходната администрация и спирането на течове в държавата.