Актуално

Потвърдено: Mайор Валентин Терзиев е загинал при падането на МиГ-29

Пилотът на разбилия се в Черно море изтребител МиГ- 29 не е оцелял, съобщи служебният военен министър Георги Панайотов. Издирването продължи близо два дни, като сред останките на машината бе открит биологичен материал, който бе предоставен за ДНК експертиза.

През нощта срещу сряда изтребител МиГ 29, пилотиран от 47-годишния майор Валентин Терзиев, се разби в Черно море по време на учениe. Няма данни той да е катапултирал.

Все още не е открита черната кутия на самолета, която е ключова за установяването на причините за инцидента. Панайотов обясни пред бТВ, че ако до четири дни кутията не бъде открита, информацията в нея ще бъде унищожена от морската вода.

При издирвателната операция се установи, че пилотът на изтребител МиГ-29 майор Валентин Терзиев е загинал на 9 юни при изпълнението на тренировъчния полет за стрелба по въздушна цел (светеща парашутна мишена) в нощни условия. Това съобщиха от Министерство на отбраната.

Наш военен самолет падна край Шабла

Майор Валентин Димитров Терзиев (47 г.) е на военна служба от август 1998 г. Завършил е Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ със специализация летец-пилот във ВВС. Целият му служебен стаж е преминал в 3-а авиационна база Граф Игнатиево, където последната му заемана длъжност е началник на щаб на ескадрила. Притежава класна специалност „военен пилот – първи клас“. Пилотирал е самолети МиГ-21 и МиГ-29. През годините е награждаван многократно от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на авиобазата.

По време на службата си във ВВС и до последния си тренировъчен полет майор Терзиев изпълнява отговорно и професионално задачите по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България.

Министерството на отбраната изказа съболезнования на роднините и близките на пилота.