2021

Признанието най-добър съдия за 2021 г. получи Таня Радкова от ВАС

Признанието най-добър съдия за 2021 г. в рамките на Националните награди за правосъдие получи Таня Радкова от ВАС. Събитието се проведе на 3 декември в София. Статуетката й бе поднесена от съдия Емануела Балевска – съдия на годината за 2020. В нейната категория бяха номинирани още Игнат Колчев от АС Смолян и Евгени Узунов от Районен съд Бургас.


Таня Радкова момента е съдия във Второ отделение на Върховния административен съд, на което са подсъдни делата, свързани с устройството и застрояването на територията на Република България.

Над 25 хил. лв. събраха адвокати и магистрати на Благотворителния бал на юристите за деца с ДЦП

Завършила е Юридическия факултет при Софийския университет „Свети Климент Охридски“ през 1988 година. От месец юли 1988 г. до месец юли 1989 г. е била стажант-съдия в Софийския окръжен съд. От 28.12.1989 г. до 01.02.1991 г. е била младши съдия в Софийския окръжен съд. От 1991 г. до 1993 г. е била районен съдия и председател на Районен съд Своге. От 1994 г. до 2000 г. съм била член-съдия при Софийския окръжен съд, а след това и заместник-председател при Софийския окръжен съд-Търговско отделение. От март 2001 г. е съдия във Върховния административен съд.

През над 30-годишната й кариера е участвала в редица семинари и има съответните сертификати за това като например Българо-германски семинар за административни съдии по въпроси на хармонизирането на административното право в държавите-членки на ЕС; семинар Европейско право за съдии от върховните съдилища съвместно с Германската фондация за международно правно сътрудничество и други семинари, свързани с административно-правните аспекти в прилагането на националното право и правото на Европейския съюз. Тя е една от съдиите по така нашумялото дело Алепу, в което се отсъди, че разрешителното за строежа на т.нар. „подпорна стена“ е нищожно.