Актуално

Проверяват за пране на пари депутатa от ГЕРБ Лъчезар Иванов

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов е проверяван за пране на пари заради реализирана от него голяма печалба от продажба на акции, съобщава “Свободна Европа”. Депутатът е извършвал консултантстка дейност за американска компания, която разработва лекарствени продукти. Вместо възнаграждение в пари, той е получил акции на дружеството.

През 2021 година депутатът е продал част от акциите си на борсата и е спечелил 1.6 милиона долара, което е предизвикало интереса на службите. До прокуратурата е подаден сигнал за евентуално наличие на пране на пари.

Преди време лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше обявил Лъчезар Иванов за негово личен лекар.

“Свободна Европа” пише, че от години Иванов е работел с американската компания Enzolytics, в чието ръководство е българинът Хари Жабилов. Името му нашумя в България през миналото десетилетие покрай разработването на препарат за лечение на ХИВ и няколко вида рак. Продуктът е тестван още преди 1989 г. от покойния му баща д-р Хари Жабилов.

През 2018 г. Иванов е сключил договор за консултантски услуги с компанията на Жабилов-младши. Контракът предполага, че депутатът ще получи 20 млн. акции на дружеството. В началото на 2021 г. Иванов продава чрез инвестиционен посредник част от акциите си на фондовата борса в Ню Йорк и според неофициална информация на “Свободна Европа” реализира печалба на обща стойност над 1.6 млн. долара.