Актуално

Путин: Западът няма да може да се откъсне от руския нефт и газ с години

Руският президент Владимир Путин заяви, че Западът няма да може да се откъсне от руския нефт и газ в продължение на няколко години. Той добави, че никой не знае какво може да се случи през това време, така че руските компании няма да „бетонират петролните си кладенци“, пише Би Би Си.

Това се случва, след като американски официален представител призна, че руските печалби от енергетиката сега може да са по-високи, отколкото преди войната. Понастоящем ЕС внася около 40% от своя газ от Русия. Блокът е поел ангажимент да намали зависимостта си от руския петрол с 90% до края на 2022 г., но досега не е поел никакви ангажименти по отношение на газа.

САЩ наложиха ембарго върху всички руски енергийни продукти. Ограниченията върху руската енергия имат за цел да накажат Москва за нахлуването в Украйна. Но нарастващите световни цени на петрола и газа означават, че руските печалби биха могли да нараснат през последните месеци въпреки намаляването на общото предлагане, съобщава БТВ.

“Обемът на петрола на световния пазар намалява, а цените се повишават. Печалбите на компаниите се увеличават”, заяви президентът Путин пред група млади предприемачи.

Руският президент говори в четвъртък, след като посети изложба в Москва, посветена на 350-годишнината от рождението на руския монарх Петър Велики. Владетелят от XVIII в. води дълга териториална война срещу Швеция, която Путин изглежда сравни с нахлуването си в Украйна.

“Създава се впечатлението, че воювайки с Швеция, той е заграбил нещо. Той не е вземал нищо, а си го е връщал обратно”, каза той.

“Нашата отговорност също е да вземем обратно и да укрепим”, допълни Путин, в препратка към случващото се в Украйна.