Актуално

Путин и Ердоган на среща в Сочи

Турският президент Реджеп Ердоган отива на еднодневно работно посещение в Русия. В черноморския курорт Сочи той ще разговаря с руския си колега Владимир Путин.

В Сочи Реджеп Ердоган и Владимир Путин ще се срещнат лично за първи път от година и половина. Очаква се ситуацията в Сирия като цяло и най-вече в провинция Идлиб да бъде централна тема на преговорите.

Москва и Анкара се обвиняват взаимно в неизпълнение на подписания през 2018 г. от двамата президенти меморандум за Идлиб.

Руската страна е недоволна от темповете, с които турската изпълнява ангажимента си да раздели терористите и представителите на умерената опозиция. Турция на свой ред критикува въздушните удари на руската авиация по цели на бунтовниците и се опасява от евентуална операция на сирийската армия срещу тях с подкрепата на Москва.

Либия, Афганистан и Южен Кавказ, както и двустранните отношения също са в дневния ред на преговорите, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Твърде вероятно е Путин и Ердоган да обсъдят и закупуването на руски ракетни комплекси С-400 за нуждите на турската армия.