Актуално

Родно правосъдие: Трябват ти 100 бона, за да излезеш от ареста

Oрганизацията “Антикорупционен фонд” разпространи скандален запис, от който става ясно, че решение на Специализирания съд за пускане от ареста на задържан струва 100 хил. лв.

Разследването разказва историята на ресторантьора Веселин Денков, който през миналата година бе задържан за участие в престъпна група за лихварство. Бизнесменът прекара девет месеца зад решетките. Разговорите за предаване на пари и евентуалното му освобождаване се водят с жена му – бившата “Мис България” Ивайла Бакалова.

Един от разговорите e с адвокат Емил Писков, бивш служител на ДАНС и ГДБОП. Пред Бакалова той обяснява, че освобождаването на Денков би струвало поне 100 хил. евро и може да отнеме около месец. Kазва ѝ, че няма смисъл решението за задържане да се обжалва пред апелативния съд, защото няма да бъде пуснат.

На въпроса на Бакалова с кой си говори, Писков отвръща:

Ние не познаваме никой. Говорим си с Господ. Отиваме в църквата, палиме свещичка, молиме се. Кой с кой говори теб не те интересува, това си е наша работа. Ти искаш резултат“.

Среща с консултант по всичко

Другият човек, с когото Бакалова води разговори, е Мартин Божанов. Той се представя за консултант. Работи заедно с Писков.

Ако се лутате само, че той е много невинен и съдът е много натиснат, тогава само ще се въртите в тоя омагьосан кръг и той ще стои вътре“, казва той на Бакалова.

Божанов не е адвокат, не е нотариус, а консултант, твърди самият той.

Консултирам множество физически и юридически лица по всякакви въпроси. От това как да аранжират градината си или дома си до това към кой, евенатуално, адвокат да се обърнеш и т.н.“, казва той.

Този съд е държавата

В разговора си с Бакалова Божанов демонстрира много добро познаване на делото срещу Денков, макар че не бил в съдебната зала и не е ангажиран с него. Тя му обяснява, че има контакти с посолства, той ѝ отвръща:

Искам да знаете, че този съд изобщо не го интересува посолството, но може да събере и посолството при него и да им гледа мерки и на тях. Този съд е държавата. Никой не може да се меси във вътрешните работи на държавата и на съда”.

И Писков, и Божанов отричат да са участвали в корупционна схема

Консултантът твърди, че Бакалова на три пъти е разказвала как е давала пари, но тази част от разговорите не присъства в записите, които в предала на “Антикорупционен фонд”, което значи, че те са манипулирани.

При разговори с клиенти просто тактично, за да им откажа, за да не ги обидя като клиенти и като хора, които примерно са изпратили тези клиенти и са ме препоръчали, казва баснословни хонорари. От рода на стотици хиляди. Само и единствено, за да не се ангажирам и да ги откажа тактично“, обяснява пък Писков.