Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ налага санкции на трима български граждани за тяхната значителна роля в корупцията в България, както и за техните мрежи, обхващащи 64 организации.

Санкциите са срещу Васил Крумов Божков, Делян Славчев Пеевски и Илко Димитров Желязков.

В изявлението на САЩ Васил Божков е посочен като “известен български бизнесмен и олигарх”, Делян Славчев Пеевски като “бивш народен представител”, а Илко Димитров Желязков – “бивш заместник директор на Държавната агенция за технически операции (ДАТО), който бе назначен за заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

Санкции се разпростират и върху дружествата, които се притежават или се контролират от тези лица.

“Посочените лица и дружества са санкционирани съгласно Указ 13818, който допълва и прилага Глобалния закон “Магнитски” за отчетност при нарушаване на човешките права и е насочен срещу извършителите на тежки нарушения на човешките права и корупция в целия свят. Тези санкции съвпадат с допълващи действия, предприети от Държавния департамент на САЩ за публичното оповестяване на санкции срещу Пеевски и Желязков съгласно член 7031(c) от Закона за Държавния департамент, чуждестранните дейности и свързани с тях програмни бюджетни средства заради участието им в корупция в значителни размери.