2019 Актуално

Симона Такова взе приза “Медиатор на годината”

Симона Такова взе приза “Медиатор на годината” в Националните награди за правосъдие, които се проведоха за седма поредна година като част от Благотворителния бал на юристите. В категорията се бориха още Катина Клявкова, Карло Луканов и Юлия Раданова. Поради ангажименти Симона Такова не успя да участва в церемонията. Номинацията й беше представена от редактора във вестник “Стандарт” Иван Ватахов, а наградата й взе Свилена Димитрова – миналогодишната победителка в категорията.

Симона Такова има магистърска степен по право от Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Работила е като юрист в системата на Българска гражданска авиация и като дипломат в дирекция “Международно право” на МВнР и в Посолството на България в Хага. Има специализация по международни отношения и дипломация в Московския държавен институт за международни отношения, Русия.

От  2001 г. досега работи като адвокат в Софийска адвокатска колегия, представител по индустриална собственост в Патентното ведомство и адвокат по европейски патенти, марки и дизайн в Европейското патентно ведомство и в Службата на ЕС за интелектуална собственост. Завършила е програмата за обучение на медиатори и програмата за обучение на обучители по медиация към Проекта за реформа на търговското право  на Американската агенция за международно развитие. По същата програма има специализация в  университетите Харвард и Съфолк, САЩ.  Симона Такова е част от екипа, разработил дългосрочната програма за обучение на медиатори в България, и съавтор на първите учебници за сертифициращо обучение по медиация. Тя е един от учредителите на Професионалната асоциация на медиаторите в България. Член на Управителния съвет член на обучителния екип на организацията.

Работи  в Центъра за спогодби и медиация към  Софийски районен съд и Софийски градски съд (ЦСМ) от самото му създаване през 2010 г. За приноса си за развитие на Центъра тя е удостоявана с благодарствени грамоти. Симона Такова е била председател на ЦСМ за два последователни мандата.

И сега тя продължава активно да участва в различни дейности за популяризиране на медиацията в България: член е на работните групи към Министерството на правосъдието и към Висшия съдебен съвет за законодателни промени; съинициатор е на промени в ЗПРПМ и на ЗМГО за медиацията; на семинар „Медиацията в интелектуалната собственост“ и др.

https://youtu.be/LqgUksDIYZA