Актуално

След 8-часови дискусии избраха шеф на ВСС

Галина Захарова е избрана единодушно за председател на Върховния касационен съд. Тя получи 20 гласа при гласуването във ВСС. По този начин не се реализираха опасенията на магистрати и юристи, че съветът ще бламира избора на Захарова, която бе номинирана за поста от колегите си от върховния съд.

Заседанието продължи близо 8 часа, в които Захарова изложи своята концепция, също отговор на въпроси, а след това бе обсъдена от кадровиците. Освен за кратки почивки, заседанието бе прекъснато и заради виртуална среща на кадровиците с вицепремиера и финансов минисър Асен Василев. Не са ясно обаче темите, които са обсъдени с него.

Защитници на Захарова се оказаха от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, начело с Гешев. Прокурорите използваха повода и да обясняват как изборът с един кадидат не е лош вариант.

Гешев обясни също, че откакто пленумът на върховния съд е издигнал Захарова, той е бил сигурен, че ще гласува за нея. “Тя има безупречна професионална репутация в цялата съдебна власт. Бях сигурен, че няма да има проблем, нито с концепцията си, нито с представянето си. Блестяща концепция”, коментира Гешев.