Актуално

Според австрийски съд визата на Джокович е неправомерно отменена

Федералният съд в Мелбърн отмени решението на министерството на вътрешните работи на Австралия да анулира визата на сръбския тенисист Новак Джокович. Решението взе съдия Антъни Кели, който разглежда делото по внесената жалба от адвокатския екип на световния №1.

Съдията нареди и незабавно освобождаване на 34-годишния белградчанин от „Парк Хотел“ в мелбърнското предградие Карлтън.

Според адвоката на световния номер едно в тениса Николас Ууд клиентът му е изпълнил всички всички необходими изисквания за пътуване и че е имало разнопосочни искания от австралийските власти за визата. Ууд добави и, че решението дали да има или няма виза се взема не на база комбинация от фактори според закона, а може да се използва само едно основание и така да не се вземе предвид пълна картина.

Джокович защитава тезата си, че на 16.12.21 е диагностициран с положителен тест за COVID-19 и точно това не му позволява да се ваксинира. Съшо така настоява, че има експертна препоръка и то от Австралия да не се ваксинира 6 месеца след преболедуване. Затова и оспорва позицията на изпълнителната власт в Австралия, че преболедуването не е изключение от ваксинация.