Актуално

Според Росен Плевнелиев имало план да станем президентска република

Росен Плевнелиев се притеснява, че Румен Радев е на път да се сдобие с твърде много власт.

“Голямата битка за България е ако променим системата така, че от парламентарна република стане президентска. Започват да се прокарват идеите как да облечем държавния глава с все повече правомощия. “Има такъв народ” са политически инженери като Бареков, не гледам на тях като партия с дълъг хоризонт, заяви Плевнелиев, който бе президент на България в периода 2012-2017 г.

Притеснява ме, че държавният глава ще получи повече права по отношение на ЦИК, добави той. Според него българският президент има много повече права отколкото в Германия и Гърция например.

Политическа криза ще има, когато не сме в състояние да излъчим правителство, каза още той.

Междувременно от ГЕРБ-СДС обявиха, че са готови с правителството

Проектокабинетът  е готов и съставът му ще бъде обявен след няколко дни, заяви вицепремиерът в оставка Томислав Дончев в интервю за бТВ.

Като спечелила най-много гласове на изборите политическа сила, коалицията ще изпълни процедурата по номиниране на ново правителство, макар да смята, че то няма да получи одобрение от новия парламент.
Правителството в оставка ще внесе в Европейската комисия Националния план за възстановяване, само ако новото Народно събрание приеме такова решение, заяви още Томислав Дончев:

“Това зависи от действащото Народно събрание. Ако народните представители прочетат кратката версия на плана, която е 300 страници – или дългата, която е около 3000 – и ми възложат да го внеса, да кажа – това е планът на България, аз ще изпълня решението на парламента. Ако няма подобно решение на парламента, това ще го направи следващото правителство”.

Малко след изборите сегашното правителство заяви, че няма да внесе в ЕК плана, по който България ще изразходва европейските пари за икономическо възстановяване от пандемията. Поисканото вчера изслушване на вицепремиера в оставка Томислав Дончев в парламента не се състоя заради процедурни неуредици.