Актуално

Съдебна реформа: “Главният прокурор вече няма да е недосегаем”

В Плана за възстановяване и развитие е заложено, че главният прокурор вече няма да бъде недосегаем. Това каза премиерът Кирил Петков в Брюксел.

“Ще има съдия, който ще изпълнява временно длъжността на главен прокурор. Няма да има конфликт на интереси. Нашето намерение като коалиция е ролята на главния прокурор да бъде променена, той ще стане администратор. Не ни трябва още едно ниво в Прокуратирата, а работеща институция”, добави той.

Във връзка с настояването на главния прокурор Иван Гешев да има засилен мониторинг върху страната ни, Петков обясни, че това е и желанието на управляващите.

“Няма как през общи шаблони и думи да се избяга липсата на добро правосъдие в България. На всички е ясно, че прокуратурата не работи добре”, добави той.

Промените в съдебната реформа трябва да се случат максимално бързо, но през рамките на закона, категоричен е министър-председателят.

“Прозрачността е най-добрият начин да се бори всякакъв вид корупция. Европейските институции разбраха, че имаме истински намерения и не ни липсва мотивация. Надявам се, че с промяната в КПКОНПИ ще имаме реален инструмент да действаме срещу корупцията и част от измамите. Идеите ни за промяна на ВСС и начина, по който те правят атестации за нови кандидати също са въпрос на време. Единствено ни трябва търпението на всички наши избиратели и да вярват, че работим целенасочено това да се случи”, каза още той.