2022 Награди за правосъдие

Съдиите на ЕС подкрепиха Бала на юристите в България (СНИМКИ, ВИДЕО)

Специални обръщения към правната общност у нас бяха отправени от председателя на Съда на ЕС  и председателя на Общия съд на ЕС по време на Националните награди за правосъдие и 10-тия Бал на юристите. Събитието се проведе на 25 ноември 2022 г.

В тази връзка още в началото водещата на церемонията журналистът от БНР Анелия Торошанова обяви голямата новина, че тази година наградите се провеждат под патронажа на Съда на ЕС по повод 70-тата годишнина на институцията, като за целта в залата бяха излъчени и обръщенията на председателя на Съда на ЕС Кун Ленартс и председателя на Общия съд на ЕС Марк ван дер Вуде.

Може да видите обръщението на председателя на съда на ЕС Кун Ленартс тук.

Може да видите обръщението на председателя на общия съд на ЕС Марк ван дер Вуде тук.

„Това, което се случи на сцената, е изумително. Лично председателят на съда на ЕС да се обърне към Национален благотворителен бал, който има светлата мисия да помогне на болни деца, а тази година и на жени с репродуктивни проблеми, и във връзка с връчване на Награди за правосъдие, е не само прецедент за България, а изключителен знак за подкрепа на тази вече 10 годишна инициатива”, коментира конституционният ни съдия и преподавател по Право на ЕС проф. Атанас Семов, който поднесе почетни статуетка и грамота на българския съдия в Общия съд на ЕС Марияна Кънчева, която прие призовете от името на Кун Ленартс и Марк ван дер Вуде.

“Като български преподавател по Право на ЕС аз съм горд от всичко това, което чухме, включително защото председателят на Съда в Люксембург посочи поредица от значими български дела, преюдициални запитвания в съда в Люксембург и нещо повече, той посочи, че България е на второ място по абсолютен брой преюдициални запитвания за последната година, това е доказателство, че българската правосъдна система има достойно място в семейството на националните правосъдни системи в ЕС. Това е заслуга на всички вас, скъпи колеги. Изключителна чест за всички нас е, че председателят на съда на ЕС прие да получи специална награда по повод 10-тата годишнина на Правосъдните награди, защото Кун Ленартс не е само председател на юрисдикцията на европейската интеграционна организация, той е един от колосите на европейската правна наука“, посочи още проф. Семов.

„Особено съм щастлива, че тази година присъствам лично на 10-тата празнична церемония. За мен също така е огромна чест да представлявам тази година председателите на Съда на ЕС и на общия съд на ЕС, тоест на двете юрисдикции, съставящи съдебната институция на ЕС – съдиите Кун Ленартс и Марк ван дер Вуде и да приема от тяхно име присъдената им награда по повод 70-тата годишнина на съда на ЕС. Те изказаха искреното си съжаление, че не могат да присъстват лично на тази тържествена церемония, но само след няколко дни в Люксембург започват официалните чествания по повод 70-тата годишнина на съда“, каза Марияна Кънчева от сцената.

Още по темата тук:
Министърът на образованието връчи Гран При на проф. Средкова /Снимки, Видео/