Актуално

Съдът задължи МВР да даде информация за агресията над журналиста Димитър Кенаров

Административният съд в София-град задължи Министерството на вътрешните работи да предостави на Асоциацията на европейските журналисти всички материали от вътрешната проверка по действията на полицията срещу журналиста Димитър Кенаров.

МВР изпрати и НАП срещу набития Димитър Кенаров

Съдът е задължил МВР да предостави информацията, тъй като е приел, че тя е обществена и ще помогне на обществото да си състави мнение за дейността на МВР. Друг мотив е и че информацията има обществен интерес, тъй като би допринесла за разкриване на “корупция и на злоупотреба с власт, повишаване на прозрачността и отчетността”.

От АЕЖ припомнят, че Кенаров беше задържан и бит, докато отразяваше протеста срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев на 2 срещу 3 септември миналата година.

Делото беше образувано, след като тогавашният вътрешен министър Христо Терзийски не отговори на заявлението, с което Асоциацията поиска материалите от приключилата проверка по случая.

През февруари 2021 г. Софийската градска прокуратура отказа да образува разследване по случая, позовавайки се на показанията на свидетел, обадил се в полицията, за да свидетелства, че е видял по телевизията как Кенаров се съпротивлявал на полицаите. Заключенията на прокурора се базират изцяло на вътрешната проверка, която Столичната дирекция на вътрешните работи е извършила на самата себе си, посочват от АЕЖ.

Казусът с Димитър Кенаров е регистриран на платформата на Съвета на Европа, на която се обявяват случаи на посегателства над журналисти.