Актуално

Татяна Дончева иска закриване на КОНПИ и спецсъда

“Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) е орган, който незабавно трябва да бъде закрит, както и спецсъдът”, заяви лидерът на “Движение 21” Татяна Дончева пред бТВ. “Не може да има държавен орган, който беззаконничи”, добави Дончева, според която “начинът, по който се третира в момента в държавата е ужасен”.

“Това е абсолютно измислен орган, на който на първо време трябва да му бъде забранено да запорира, да блокира, повече, отколкото ще взема”, коментира тя. Дончева имаше предвид твърденията на КОНПИ, че е открито разминаване в личните приходи и разходи на бизнесмена и съиздател на “Дневник” и “Капитал” Иво Прокопиев в размер на 14 млн. лева, заради което ще бъде поискано отнемане на имущество за близо 200 млн. лева. “Ако искате вие да ми блокирате нещо заради задължения, всеки съд ви пита колко ви дължа”, посочи лидерът на “Движение 21” и добави, че КОНПИ принципно действа така.

“Държавата не може да се управлява по мутренски, тя трябва да се управлява по закон”, каза още Татяна Дончева. Тя критикува Корнелия Нинова за липсата на позиция и заяви, че като лидер на опозицията тя трябва да демонстрира политически възгледи. Допусна, че тонът ѝ е смекчен заради участието ѝ в приватизацията.