Актуално

Украйна с предупреждение, че разчита изцяло на оръжия от Запада

Украйна в момента разчита почти изцяло на западни оръжия срещу Русия и е заплашена от загуба заради превъзходството на руската артилерия.

Това заявява в интервю за “Гардиън” заместник-ръководителят на военното разузнаване Вадим Скибицки.

“Всичко вече зависи от това какво ще ни даде (Западът)”, цитира го “Гардиън”. “Украйна има една артилерийска установка на всеки 10 или 15 руски. Западните ни партньори са ни дали около 10% от това, което имат.”

Според него Русия може да продължи войната при сегашния ѝ ход още една година, без да произвежда нови оръжия или да мобилизира населението.

Най-важните новини в момента, в който се случват – директно в имейла Ви.

По думите му при използване на 5000 до 6000 снаряда на ден Киев почти е изчерпал боеприпасите си. Европа също доставя такива, но с изчерпването им и там количествата намаляват, продължава украинският представител.

Миналата седмица Зеленски заяви, че между 60 и 100 украински войници умират всеки ден, а други 500 биват ранени. В интервю за Би Би Си съветникът в президентската администрация Михайло Подоляк посочи вчера други числа – 100 до 200 убити войници на фронта всеки ден. Подоляк също изтъкна, че на Украйна са ѝ нужни още стотици артилерийни системи.

Списък с оръжия

Тази седмица президентският съветник Олексий Арестович заяви, също пред “Гардиън”, че на Украйна ѝ трябват 60 ракетни системи, а това е много повече от заявеното от Запада. В момента се очаква Киев да поиска оръжия и друго оборудване по списък на среща на НАТО в Брюксел на 15 юни.

Скибицки обобщава и резултатите от сраженията засега. Според него заплахата срещу втория по големина град Харков е отслабнала, но руснаците се окопават дългосрочно в Запорожка и Херсонска област, а “тази територия сега по-трудно ще бъде върната”.

По думите му успехът в Донбас може да бъде използван за атаки срещу Одеса, срещу остатъка от Запорожка област, който не е под техен контрол, или Днепропетровска.

Няколко часа преди публикуването на интервюто украинският президент Володимир Зеленски съобщи за “положителни” новини от югоизточната част на Украйна, като в Запорожка област според него силите на Киев успяват да осуетят действия на руските войски. Говори и за контраофанзива на украинските военни в Харков.