Актуално

ЦИК няма право да прекрати мандата на Борисов като депутат

Бойко Борисов не е спазил Конституцията като е подал заявление пред ЦИК, за да се откаже от депутатския си мандат.

Днес лидерът на ГЕРБ, който бе водач на две кандидатдепутатски листи – в 25 МИР – София-град и в 16 МИР – Пловдив град, обяви, че е подал заявление пред ЦИК, за да се откаже от депутатското си място в 45-то Народно събрание.

Водещата на Темида цената на истината  юристът Нина Хамилтън обаче разкри каква е правната процедура за отказ от депутатски мандат според Конституцията. Тя съпостави своите знания по право и с конституционни съдии и адвокати.

Според решение на Конституционния съд (КС) от 2001 г. мандатът на народния представител започва от деня на изборите.

Затова единственият законов начин да бъде предсрочно прекратен депутатски мандат е като се подаде оставка не пред ЦИК, а пред Народното събрание.

Това означава, че парламентът трябва да е конституиран, трябва да заседава и след това да се приеме решение, с което прекратява мандат на депутат. Тоест има два юридически факта: първи – подаване на оставка като акт на свободна воля пред парламента, и втори – решението на парламента, с което се прекратява мандата на основание подадена оставка. Като парламентът е длъжен да се съобрази с решението на депутата да подаде оставка.

Това е единственият начин, който Конституцията урежда, и който е в съответствие със смисъла на практиката на КС.

Юристи обаче признаха, че има порочна практика с подаване на заявление пред ЦИК за отказ от мандат, която противоречи на Конституцията.

ЦИК реално си позволява за пренарежда листата с депутати и аргументите й са, че до седем дни преди обявяване на имената на народните представители, участник в изборите може да подаде заявление, че не желае да бъде избран. Изборният кодекс обаче не допуска пренареждане на листите след изборите.

Порочната практика започва през 2014 г., когато Делян Пеевски иска от ЦИК да не го обявява за избран след евроизборите. Същото се случва на европейските избори и през 2019 г., тогава заедно с Пеевски се отказва и Мустафа Карадайъ.

Решенията на ЦИК се обжалват във Върховния административен съд, но досега никой не е подавал жалба по този повод там.

Leave a Comment