Актуално

Тонове отпадъци, стоварени до курортното селище Варвара – ВИДЕО

От няколко дни в социалната мрежа Фейсбук се споделя видео, което показва тонове отпадъци, складирани в курортно селище Варвара, общ. Септември. Въпреки, че властите обявиха, че боклукът не е опасен, гледката е потресаваща. Всеки нормален човек би си помислил, че ние сме кофата за боклук на Европа.

Видето е направено от Stefan Merachev.

 

Европейски боклуци в курортно селище с.Варвара общ. Септември. Въпреки публикацийте от девет месеца никой не дава отговор. Нито община Септември, нито РИОСВ Пазарджик.

Публикувахте от Stefan Merachev в Събота, 14 декември 2019 г.

Във връзка с публикации в социалните мрежи от РИОСВ-Пазарджик разпространиха съобщение, в което се казва:

“Има издадено решение от директора на РИОСВ-Пазарджик за извършване на дейности по съхраняване на неопасни отпадъци от хартия и картон за площадката в с. Варвара, община Септември. Площадката отговаря на изискванията на ЗУО за извършване на тази дейност – отстои на разстояние от асфалтиран път, оградена е, охраняема е и с видеонаблюдение, пожарообезопасена е. Отпадъците са собственост на „Екобулхарт“ЕООД и са внос от чужбина. Приети са от дружеството въз основа на документи, изискващи се по реда на Регламент (EО) № 1013/2006 на Европейския парламент относно превози на отпадъци и разрешение от МОСВ – нотификация. На площадката се извършва само съхранение на балирани неопасни отпадъци от хартия и картон, които са предназначени за рециклиране в инсталация в с. Главиница, община Пазарджик.”