Актуално

5 деца починаха, след като са яли инстантна юфка

Тринадесетгодишният Кеамогетсве Макофане и деветгодишната му сестра Тато Макофане починаха в Мпумаланга, Южна Африка, след като са яли инстантна /бързо приготвяема/ юфка.

Деветгодишната Тато и тринадесетгодишният й брат Кеамогетсве Макофане са починали в рамките на минути след като са били откарани в местна клиника. Твърди се, че децата, които са яли юфка, преди да отидат на училище, са били хоспитализирани със стомашни спазми и са починали в рамките на една седмица.

Чичото на децата Мпьо Избран Макофане изрази тъгата си от загубата, като каза: „Бяхме съсипани като семейство, защото никога не сме мислили, че нещо подобно ще ни се случи“.

Според доклад чичото Макофане заявил, че все още не са получили отговор за причината децата да починат.

„Все още не сме чули нищо от полицията, затова отидохме да попитаме за резултата от съдебната аутопсия. Бяхме информирани, че ще ни се обадят след получаване на резултатите от лабораторията в Претория.“

Семейството заяви, че ще обявят марката юфка, след като получат протокола от аутопсията. Полицията потвърди, че разследва двата случая, но каза, че не може да спекулира дали смъртта е причинена от заразена храна.

Отбелязвайки, че разследването продължава и се очакват резултатите от аутопсията, говорителят на полицията Бусисиве Мтетуа също обясни, че не могат веднага да свържат тези смъртни случаи с последния случай на три деца от Ийст Кейп, които са починали при подобни условия – отново малко след като са яли юфка.

През последните седмици три деца загинаха в Кейптаун в резултат на ядене на инстантна юфка. Министерството на здравеопазването заяви, че е запознато с тези случаи и че властите ги разглеждат.